Beton dökülecek zemin ıslatılarak suya doygun hale getirilir. Böylelikle betonun suyunun zemine emilimi engellenebilir. Hava sıcaklığının 40°C civarında olması halinde ıslak çuvallarla beton yüzü örtülerek kür yapılması ve çuvalların devamlı olarak ıslak tutulması gerekir. Kür işlemine 4-6 gün kadar devam edilmelidir.
Ticari Kodu: Curing Acrylic 120 Beton yüzeylere püskürtülerek veya rulo ile uygulanan ve yüzeyde geçirimsiz bir film tabakası oluşturan, buharlaşma yoluyla su kaybını önleyen, akrilik esaslı beton kür bileşiği reçinesidir. Beton yüzeyde geçirimsiz ince bir film tabakası oluşturur.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Döşeme Kalıbı Kaç Günde Sökülür? Taşıyıcı dikmelerin altında kalan döşemeler 3 gün içerisinde sökülebilir. Fakat döşeme açıklığı 4,5 metre altında olursa teleskopik dikmeler 7 gün sonra sökülür. 4,5 metreyi geçen açıklıklarda ise 14 gün sonra dikmeler sökülebilir.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır.
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Betonun Kürlenmesi İyiyse Mukavemeti Arttırır
Kürlenme süresi boyunca beton ideal sıcaklık ve nemde korunur. Kürlenme sırasında tam hidrasyon sağlamak için, beton plakalara genellikle beton üzerinde su tutucu film oluşturan kürleme bileşikleri püskürtülür. Tipik filmler balmumu veya hidrofobik bileşiklerden yapılır.
Betonun kürü; taze betonun su kaybını azaltmak ve yeterli dayanım, dayanıklılık ve kaliteye ulaşmasını sağlamak için yapılan bir bakım sürecidir.
Pek çok beton şantiyesinde buhar kürü uygulaması, dökülmüş beton üzerine bir branda çekilmesi ve branda altından 4-5 saat süreyle beton üzerine doğrudan buhar püskürtülmesi şeklinde yapılmaktadır. Bu uygulama en ilkel beton kürlemesidir. Hatta buna kürleme bile denemez.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Betonarme tablanın kalınlığı, tüm modellerde sabit olacak şekilde 7 cm seçilmiştir.
Günlük ortalama sıcaklık, gece yarısından diğer gece yarısına kadar en düşük ve en yüksek sıcaklıkların ortalamasıdır. Sıcaklığının +5 ˚C'nin altında olması beton basınç dayanımını önemli ölçüde azaltır.
Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama olur. Bu çatlakları önlemenin yolu normal kıvamda (-12 cm çökme) beton kullanıp yüksek kıvamlı aşırı sulu betonlardan kaçınmak ve betona iyi vibrasyon uygulamaktır.
En önemli yanlış uygulamalardan biri de sadece döşemenin sulanmasıdır. Döşeme gibi, kolon, perde ve kiriş elemanlar da betondan yapılmıştır ve bu elemanlarda döşeme betonu ile aynı özelliktedir. Mutlaka ve mutlaka yeni imal edilmiş döşemenin hem altı hem de üstü beton ısısı düşürülene kadar sulanmalıdır.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri