Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır.
Taze beton sıcaklık ölçümü devamlı yapılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı 24 saatte +5 °C altına düşmesi halinde, 48 saat süreyle, bir günden fazla zaman sürecinde +5 °C altına düşmesi halinde ise 72 saat boyunca don etkisinden korunmalıdır.
Her bir tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Daha yüksekten dökmek gerektiğinde önlem alınmalıdır.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir.
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Beton dökümünden önce beton kalıbı ve donatı ıslatılmalı, ıslatma suyu. Bu süre içinde günde en az 3 defa sulama yapılmalıdır. Bütün kalıp işlemleri ( yağlama , temizlik ,sızdırmazlık) tamamlanmış olmalıdır. 5- Kalıplarda, hazır veya şantıyede hazırlanan paspaylar kullanılır.
Daha sonrasında beton kürlemesi yapılmalıdır. Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır. Bilindiği gibi deprem bölgelerinde deprem olduğu taktirde binalar ağır hasar görebilmektedir.
Beton numuneler kür havuzunda 24 saat ve 28 gün boyunca bekletildiklerine göre betonun sulanması için bir vakit sınırı yoktur. Ancak öğle vaktinde yapılacak sulamada suyun önemli bir kısmı buharlaşacaktır.
Taze betonda iri agrega taneleri dibe doğru çökerken, çimento partiküllerini içeren su yüzeye çıkar. Yüzeye yakın kiriş ve döşeme donatıları bu yer değişimine karşı koyar ve taze beton bu bölgelerde tam olarak oturamaz. Oturmasını yapamayan beton demir boyunca çatlar.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir. Gerçekte bu doğru değildir. Su olmaksızın ne hidratasyon ne de sertleşme olabilir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri