sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir. yemiş,arada bir de bardacık. incir filmlerde olur.
Bu yüzden gevrek ismi ona çok yakışır. Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
Örneğin elektrikle ilgili bir sorun olduğunda klasik bir İzmirli'nin aklına ilk olarak, “Acaba asfalyalar mı attı?” sorusu gelir. Asfalya=Sigorta. Bango: Mutfak tezgâhı.
Adından da anlaşılacağı üzere İzmir'de domatese domat denir. Bunun yanında mandalinaya da mandalin diyen olur.
kıyı ege bölgesinde yaş inciri -yeşil ve top gibi olanı- ifade etmek için kullanılan kelime yemiştir. hatta bizim bölgede yörükler arasında "lap" kelimesinin de yemiş yerine kullanıldığını duydum. bir anlam daralması örneği. eskiden tüm meyveler için yemiş sözcüğü kullanılırmış.
İlgili 21 soru bulundu
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir.
Rahat mizaçlı Ege halkı incirin farklı isimlerine kafa yormak istemiyor haliyle. Yemiş ise aslında incirin taze formuna verilen isimdir. Temmuz- Eylül aylarında Ege'ye uğrarsanız, bol bol yemiş ile karşılaşırsınız. Sanırım incir yemenin en güzel şekli sabahın erken saatlerinde, ağacından yeni toplanmış hali.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve "simit" olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamurişine İzmirliler gevrek derler.
1- Boyoz. Çoğu kişi "Aman canım ne özelliği var, bildiğin poğaça" der ama o iş öyle değil işte. Kendine özgü bir tadı ve lezzeti olan boyoz sadece İzmir'de üretilir.
Darı'nın anlamı mısırdır.
Darıya darı denir, Mısır güneyde bir ülkedir.
İzmirliler kent içi toplu ulaşımda yeni bir döneme “merhaba” dedi. Çağın gereksinimleri doğrultusunda konforlu ve hızlı ulaşımı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin işbirliği sonucu yapımı tamamlanan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin Güney Aksı'nda “Yolculu Ön İşletme” seferleri başladı.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
Çiğdem, İzmirce'de çekirdek demektir. Çiğdem yenmez, çitlenir.
İzmir'in meşhur içeceği olarak sübye ön plana çıkmaktadır. Sübye kavun çekirdeğinden yapılan bir şerbettir.
İzmir Boyozu, buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamura yuvarlak göbekli şekli verildikten sonra pişirilmesi ile elde edilmektedir. Ürün, pişmemiş veya yanık görünümünde olmayan hafif karamelize renktedir. Ürünün yapısında dağılma, kırılma gibi kusurlar meydana gelmemektedir.
Boyoz, 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir Boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır.
Karaköy poğaçası, İstanbul'un tarihi semtlerinden Karaköy'de ortaya çıkan geleneksel bir lezzettir. Poğaça, Türk mutfağında genellikle kahvaltıda tüketilen hamur işi bir yiyecektir.
Günümüzde İzmir olarak kullandığımız isim, Smyrna kelimesinin dönüşmüş biçimidir. Smyrna kelimesinin daha erken biçimlerinin Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna olduğu da iddia edilmektedir.
jpg biz izmirliler ,diğer şehirlerde yaşayan vatandaşların pastane simidi vs. adını verdiği daha yumuşak,daha fazla susamlı ve daha tatlı olan simide simit deriz.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri