Beton Parlatma yöntemi, beton yüzeyin metal ve reçine elmaslar kullanılarak belirtilen agrega maruziyetine kadar kazınması, lityum esaslı sıvı yüzey sertleştirici ve şeffaf bir cila üst kaplama uygulanmasını içerir. İstenilen yüzey bitişleri mat, saten, yarı parlak veya tam parlak olarak yapılmaktadır.
Beton parlatma, son yıllarda inşaat sektöründe oldukça popüler hale gelen bir zemin kaplama yöntemidir. Beton zeminlerin pürüzsüz, parlak ve dayanıklı bir yüzeye sahip olmasını sağlayan bu işlem, birçok avantaj sunmaktadır.
Düşük veya yüksek basınçlı su, pH nötr kimyasallar ve ovucu yıkayıcılar kullanılır. Kullanılan ıslak kimyasal temizlik maddeleri betona yapışan lekeler ve kirlerle reaksiyona girer ve yüzeyleri ovma makineleri ile fırçalayarak çözerler.
Normal beton zemine döküldüğünde, beton yüzeyinin pürüzsüz olmasını isteniyorsa çimento şerbeti de kullanılmaktadır. Beton yüzeylerinin parlak ve pürüzsüz dokuda olması için çimento şerbeti ismi ile bilenen karışım kullanılır. Çimento şerbetini beton yüzeye döküp perdah yaparak pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Beton parlatma cilası, betona yeni cilalanmış görünümü vermek için kullanılan bir cila türüdür. Genel olarak beton parlatma cilası, betondaki çizikleri, oksidasyonu ve yüzey pasını gidermek için özel olarak tasarlanmış bir ciladır. Beton yüzeylerin ömrünü uzatmada ve solmuş renkleri eski haline getirmede de etkilidir.
Kum ve Sodyum Karbonat Karışımı: Kurumuş betonu temizlemek için kum ve su karışımı veya kum ve sodyum karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürün ve sürtün. Yüksek Basınçlı Temizleme: Büyük yüzeylerde, yüksek basınçlı su temizleme ekipmanları kullanarak beton lekelerini çıkarabilirsiniz.
Parlak beton, pürüzsüz bir yüzey elde etmek için aşındırıcı pedler kullanarak yüzeyin zımparalanması ve parlatılması işlemiyle elde edilir. Son adım, zemini beton sızdırmazlık malzemesi ile mühürlemektir ve mevcut iki ana tip vardır: Yüzeysel sızdırmazlık maddesi. Nüfuz eden sızdırmazlık maddesi.
Yapılan incelemeler ve hesaplamalar sonrasında bulunan uygulamalardan biri de fırçalı saha betonu uygulamasıdır. Bu uygulama, araç ve yayaların kayması muhtemel yerlerdeki emniyetsiz durumları önlemek, kaymaz ve dayanıklı zemine kavuşmak ile su ve ısı yalıtımı için kullanılmaktadır.
Betonda kürlenme sırasında meydana gelebilecek çatlaklıkları önler. Beton yüzeyindeki tozumayı azaltır. Su bazlı olduğundan yanıcı değildir ve kolay kullanılır. Kanaviçe, çuval,sulama gibi diğer kürleme metotlarına göre daha pratiktir.
Beton dökülecek zemin ıslatılıp suya doygun hale getirilir. Bu sayede taze betondaki suyun zemince emilmesi engellenir.
TOPCOAT ACRYL
Akrilik reçine esaslı, tek bileşenli, solvent içerikli, UV dayanımlı, her türlü doğal taş ve beton yüzeylerin korunmasında kullanılan, parlak görünümlü yüksek koruyucudur.
Beton zemin boyası yalnızca dekoratif bir rol oynamakla kalmaz, aynı zamanda tüm yüzey için önemli bir koruma görevi görür. Evinizde minimum bütçeyle maksimum dönüşüm için taban boyası büyük kolaylık sağlar.
Yüzeyin temizlenmesi için öncelikli olarak astar uygulaması yapılmalıdır. Ardından su bazlı boyalarla betonun boyanması sağlanabilir. Betona uygun bir astar sürüldükten sonra iki kat olacak beton boyası uygulanarak, en başarılı beton boyama sonuçları elde edilebilir.
Beyaz çimentoya kum yerine, mermer tozu veya ince mozaik kırığı denilen malzeme karıştırabilirsiniz. Kum karıştırırsanız beyazlığı kalmaz. Beyaz çimento tamamiyle beyaz renkte değildir, hafif yeşilimsidir; o yüzden renklendirirsen daha iyi olur.
Kirlenmiş beton alana harç sökücü uygulandıktan sonra en az 5-10 dakika beklenmelidir. Bekleme süresinden sonra beton kalıntısının tamamen temizlenmesi için fırça veya sünger kullanmanız gerekebilir. Son olarak yüzey bol su ile yıkanmalıdır. Bu sayede beton kalıntılarını mermer yüzeyinizden tamamen temizleyebilirsiniz.
Doğal taş pirinci ile çimento ve suyun uygun oranlardaki karışımıdır. Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
Beton yüzeyinde serbest su kaybolunca vernik uygulamasına başlanabilir. Beton üzerine su gelmeye devam ediyorsa kür-vernik uygulaması yapılmamalıdır. Beton Cilası uygulandıktan sonra yüzeye su dökülmemeli ve başka bir malzeme ile kürleme yapılmamalıdır.
Transparan beton; lif türlerinden optik lifler veya fiber ile yapılmaktadır. Yarı saydam özelliği olan optik fiberler içlerinden ışığı yönlendiren ve ışığı iletebilen bir yapıya sahip liflerdir. Beton içerisine özel bir uygulama yöntemi ile yerleştirilmesi sonucu transparan betonlar elde edilir.
Hertürlü metalda parlatma işleminde kullanılır, beyaz renk daha çok tüm yüzeylerde son parlatma cilası olarak tercih edilir. Plastik yüzeylerde de kullanılır.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri