Beyaz çamaşırların kabusu inatçı lekeleri çıkarmak için doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Limonlar iyice kaynayıp erimeye başlayınca ocaktan alın ve beyaz çamaşırlarınızın olduğu kabın içerisine dökün. Bu su ile çamaşırlarınızın her tarafını ıslatıp bir saat kadar bekletin. Bir saat sonunda suda bekleyen beyaz çamaşırlarınızı çıkarın, çamaşır makinesine atıp deterjan ile yıkayın.
Bunun için yıkama işlemini, çamaşır makinesinin içerisine yarım bardak sirke ekledikten sonra gerçekleştirebilirsiniz. Makinenin içerisine koyulan sirke, beyaz çamaşırların rengini açarak çok daha parlak görünmelerini sağlar.
b) Karbonat ile çamaşır yıkanır mı? Tabii ki. Çamaşır makinesinde karbonatı güvenle kullanabilirsiniz. Karbonat mükemmel bir koku gidericidir.
İlgili 16 soru bulundu
Beyaz Kıyafetlerin Rengini Korumak İçin
Bu duruma önlem almak için ne yapılır diye soranlara birkaç önemli teknikten bahsedeceğiz: Beyaz tişört ve kumaşları yıkarken karbonatlı yıkama yapabilirsin. Karbonatı kıyafetlerin üzerine döküp uygun beyaz yıkama modunu açabilirsin.
2) Karbonat ve Sirke
Karbonat, makinenin görünmeyen kısımlarındaki kireç ve tozların temizlenmesini sağlar. Bir büyük bardağın içerisine karbonat dökün. Üzerine bardağı doldurana kadar beyaz sirke ekleyin. Karbonat ve sirkeyi karıştırdıktan sonra, karışımı makinenin iç kısmına veya deterjan bölümüne boşaltın.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir. Eğer çamaşırın renginin açılması sorun olmayacaksa sıradan klor formüllü çamaşır sularını da kullanabilirsiniz.
Öncelikle renk alan çamaşırın rengini düzeltmek için mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Rengi değişen çamaşırı kurutmamalısınız. Kuruduktan sonra rengini normal hale getirmek çok daha zor olacaktır. Islak ve boyanmış olan çamaşırı, iyi bir çamaşır deterjanı ile mümkünse uzun bir programda hemen yıkayın.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Beyazlarınızı bembeyaz yapacak, doğal temizlik mineralleri içeren Rinso Limon ve Karbonat Toz Deterjanı makinenizin deterjan haznesine ekleyin. Beyaz giysileriniz eğer pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkayın. Çok kirli, lekeli ve sıcak yıkamaya uygunsa 60-90 dereceye kadar uygun bir program kullanabilirsiniz.
Karbonat, etkili bir temizlik malzemesidir ve yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır. Çamaşır makinesinde deterjan yerine kullanılabilir. Ayrıca bulaşık makinesinde de tercih edilebilir. Karbonat, fırın temizliğinde de kullanılır.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Boyanan beyaz renkli çamaşırları ıslak şekilde makineye atın. Fakat sadece boyanmış çamaşırları atmalısınız. Beyaz renkliler için üretilmiş deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu deterjan gözüne koyun ve makineyi çalıştırın. Çamaşırlar yoğun şekilde renk değiştirdiyse leke çıkarıcı kullanabilirsiniz.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Karbonat: Çamaşır makinesinin içindeki kötü kokuları gidermek için karbonat kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı karbonatı makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın. Limon: Çamaşır makinesinin içindeki kireçleri çıkarmak için limon kullanabilirsiniz.
Karbonat, sararan kıyafetleri beyazlatmak için uygulayabileceğiniz ilk yöntemdir. Bu yöntem için, sararan bölgenin üzerini kapatacak şekilde karbonatla kaplayın. Üzerine biraz limon sıkın ve 10 dakika bekleyin. Bölgede köpürmeler oluşacaktır.
Klorlu ağartıcı kullanımını tamamen atlamayı tercih ediyorsanız, karbonat yıkamada giysileri beyazlatmak için iyi bir alternatiftir. Beyaz ve açık renkli giysileri, çarşaf ve havlu gibi ev eşyalarını beyazlatmak için yıkamada 1/2 fincan karbonat kullanabilirsiniz.
Beyaz İç Çamaşırı Beyazlatmak İçin Yöntemler
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Çamaşır makinenizde deterjan gözüne bir tatlı kaşığı kadar karbonat koyun. Eğer kıyafetinizin üzerinde çıkmayan inatçı bir leke bulunuyorsa; karbonat ve limonu karıştırıp çamaşırın üzerine sürün ve makinede yıkayın.
KARBONAT VE LİMONLA DİŞ BEYAZLATILMAZ!
Son zamanlarda moda olan aktif karbon ile diş beyazlatma işlemi ise kesinlikle kömürle beyazlatma olarak algılanmamalıdır. Kömür elde edildiği kaynağa bağlı olarak çok zehirli bir maddedir ve ağız mukozasından emilimi ile vücutta olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri