Islak imza kişinin kalemle belge üzerine attığı kendine özgü ve kendi el yazısı ile attığı imza türüdür. Islak imzayı birey fiziksel olarak konumu ziyaret ederek belge üzerine kalem ile atabilir. Çok eski tarihlerden beri ıslak imza kullanılmaktadır.
Islak imza ile hazırlanmış evrakın çıktısının alınarak, imzacı olarak kimler tanımlanmışsa imzalatılması ve kurum içinde eski usullerle (evrakın fiziksel iletimi), kurum dışında posta yoluyla iletilmesi gereklidir. E-imzalanmamış veya çıktısı alınarak ıslak imza atılmamış evrakların geçerliliği bulunmamaktadır.
Islak imza mürekkepli kalemle atılır. Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
İlgili 29 soru bulundu
Kanunda aksi öngörülmedikçe, imzalı bir mektup, asılları borç altına girenlerce imzalanmış telgraf, teyit edilmiş olmaları kaydıyla faks veya buna benzer iletişim araçları ya da güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler de yazılı şekil yerine geçer.
Acrobat veya Acrobat Reader'da açılan bir PDF herhangi bir geçerli dijital imza içeriyorsa, belgenin üstünde "İmzalandı ve tüm imzalar geçerli.
Islak imza kişinin kalemle belge üzerine attığı kendine özgü, kendi el yazısı ile olan imzadır. Günümüzde artık başta bankacılık sektörü olmak üzere birçok alanda elektronik imza kullanılmaya başlanmıştır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Kesinlikle vardır: 1. Her şeyden önce imza, mavi renkte tükenmez veya mavi mürekkepli kalemle atılmalıdır. Siyah tükenmez veya siyah mürekkepli kalemle imza atılması durumunda, bu imzanın fotokopi olduğu, ıslak imza olmadığı, imza sahibi tarafından sonradan iddia edilebilir.
Mavi ya da siyah olabilir. Ama resmi yazışmaları siyah pilot kalemle yapmak daha uygundur. Yalnız evrağın fotokopi olup olmadığının daha rahat ayırt edilebilmesi için imzanın mavi kalemle atılmasında fayda var.
siyah ile atilan imza fotokopide sorun yaratabileceginden, kirmizi duzeltme/uyari rengi oldugundan, baska da pek bir renk olmadigindan imzanin mavi kalemle atilmasi uygundur. mavi kalemlerin hacılanma oranı daha yüksektir. askeri birliklerde siyah kalemle imza kesinlikle yasaktır.
PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil): 1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL.
orjinal metin üzerindeki imzadır. islak imza suret veya fotokopi üzerinde olmaz. belgenin orjinal olduğunun göstergesidir çoğu zaman. genelde mavi tükenmez veya dolma kalemle atılır zira yazılar siyah mürekkeple yazıldığından belgenin fotokopi değil de orjinal olduğunu kolayca fark edilsin diye.
Konusu ne olursa olsun, herhangi bir sözleşmede karşı taraftan ıslak imza talep ediyorsanız; mutlaka kağıda bir kalem yardımı ile fiziksel olarak yazması gerekmektedir. Bunun için kişiyle birebir görüşmelisiniz. Diğer yandan faks yolu ile de hala uzaktan Islak İmza alma uygulanmaktadır.
ıslak imza anlamı
Tanım olarak ıslak imza, bir belgeyi fiziksel olarak kağıda karşı bir kalem kullanarak imzalamanın geleneksel bir yöntemidir. Islak imzalara genellikle ıslak mürekkepli imzalar denir, çünkü belge imzalandığında kalemden çıkan mürekkep hala ıslaktır.
- Elektronik imzaladığımız dosyayı ıslak imza ile de imzalamamız gerekir mi? Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir.
Islak imza, bir kişinin el yazısı ile yaptığı imzadır. Bireysel ve ticari işlemlerde belge imzalamak için sıklıkla kullanılır. İmzalanacak belgenin çıktısı alınır, kişi el yazısı ile imzalar ve bu belge fiziksel olarak saklanır.
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri