Hatay'ın yöresel lezzetlerinden biri olan el yapımı beyaz çökelek inek sütü ile mayalanan kaymaklı yoğurtlardan taze olarak elde ediliyor. Kaymağı içinde tam yağlı taze yoğurt lezzeti bir başkadır. Odun ateşinde yapılan beyaz çökelek tadına ve lezzetine doyamayacaksınız.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Beyaz çökelek, uç alkinlerin tollens ayıracı ile verdiği yer değiştirme tepkimesi sonucu oluşur. Gümüş aynası ise aldehitlerin yükseltgenmesi esnasında cam kapta toplanan Ag'dir.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Antakya Sürk peyniri
“Sürk” çökelek anlamına gelmektedir ve Hatay iline özgü oldukça bilindik bir peynir çeşididir. Asitliği gelişmiş süt, yayık tereyağı yapımından arta kalan ayran veya ekşimiş yoğurt Sürk üretiminde ham madde olarak kullanılır. Bu ham maddelerden daha önce belirtildiği şekilde çökelek üretilir.
İlgili 21 soru bulundu
Çökelek peyniri yapılırken içerisinde sadece süt ve limon kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak da tuz kullanılabilir. Çökelek peynirinin besin değerleri ise oldukça yüksektir.
Çökelek üzerine doğradığınız taze soğan, maydanoz, salatalık, yeşil biber ve domatesi ekleyin. Son olarak damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber ve zeytinyağı ekleyip, çökelek salatasını kaşık yardımı ile karıştırın. Hazırladığınız çökelek salatasını servis tabağına koyup, servis edebilirsiniz.
Çökelek, günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 28'ini içerir. Aynı zamanda metabolizma ve kemik dokusunun kalınlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Çökelek, kan şekeri seviyesini dengeleyen magnezyum içerir.
Çökelek. Çökelek ülkemizde tatlı ya da tuzlu olarak tüketilen lezzetli bir peynirdir. Zengin kalsiyum ve probiyotik içeriği ile hem kemiklerimizi güçlendirir hem de bağırsak probiyotiklerimizi zenginleştirir.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Asetilenin amonyaklı AgNO3 çözeltisi ile tepkimesi sonucu beyaz renkli bir çökelek oluşur.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Temizliğinden emin olduğunuz, peynir ya da yoğurt yapımına uygun olan çiğ sütleri temin ederek evde çökelek yapımına başlayabilirsiniz. Aynı şekilde marketlerde süt ve süt ürünleri reyonlarında satılan bu amaç için özel olarak üretilmiş sütleri kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
Çökelek kilo aldırır mı? Çökelek peyniri Kahvaltıda yiyeceğimiz bir kahvaltı tabağı çökelek, süt içerdiği için ve tok hissettirdiği için çok faydalı bir besindir. 80 kalori barındırdığı için kilo almanızı da engeller.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir.
Kazein adı verilen ve kasların artmasına yardımcı olan protein, çökelekte bol miktarda bulunur. Bu nedenle birçok sporcu uyumadan önce çökelek yer. Ayrıca günlük önerilen protein miktarının çoğunu çökelekten alabilirsiniz.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Bu kahvaltılık çok sevdiğimiz Tokatta çok yapılan bir tariftir. Kuymakla (mıhlama) karıştırmayın. Aslında bu kahvaltılık için özel olarak kaşar peyniri gibi eriyen özel çökelek kullanılır ama onu her yerde ve her zaman bulamadığımız için normal çökelek kullandım.
Diğer süt ürünlerini saklama koşulları ile benzerlik gösteren sürk peyniri, güneş ışığı almayan serin bir alanda saklayabilirsiniz. Sürk peynirini kâğıda sararak cam saklama kabına koyarak buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Domates, salatalık, biber, maydanoz ve soğan küp küp doğranıp salata kasesine alınır. Üzerine çökelek, zeytinyağı, pul biber ve tuz eklenerek karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri