Buğdayın içindeki tüm besin değerleri kabuğunda ve çekirdeğinde olduğu için beyaz ekmek yediğimizde, midemizi ve bağırsaklarımızı boşuna çalıştırmış oluyoruz. Ayrıca glüten, nişasta ve şeker içerdiği için kalp damar hastalıklarına, şeker hastalığına veya yüksek tansiyona davetiye çıkarıyoruz.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız işlenmiş tahılların yerine tam tahıllı ürünler tercih edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Tüm bunların yanında özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işi gibi besinlerden kabızlık süresi boyunca uzak durulmalıdır.
Beyaz Ekmek: Lif açısından eksik olması ve işlenmiş undan yapılması nedeniyle kabızlık yapar.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Gıda İşleme Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her bireyin ekmek gereksiniminin farklı olduğunu belirterek, "Yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4- 6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” dedi.
Bu nedenle tam buğdaylı ekmeğin daha besleyici olduğu ve tokluk sağladığı söylenebilir. Tam buğdaylı ekmek; lif miktarının yüksek olması sayesinde beyaz ekmeğe göre çok daha yavaş sindirilir, kabızlığı önleyicidir, kan şekerinin ve kolesterolünün dengede kalmasını sağlayarak kalp sağlığını destekler.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki beyaz undan yapılan ekmek bağışıklık sisteminin düzenli ve dengeli çalışmasına zarar vermektedir. Bu durum birçok kronik rahatsızlığa kapı aralar. Modern buğdayın bir diğer etkisi ise bağırsakların çalışma sistemini bozmasıdır.
Beyaz ekmek enerji sağlar ama bunun dışında gerekli olan vitamin, posa içeriğini desteklemez. Ayrıca doyurmadığı için çok yemeye ve kilo artışına neden olabilir.
Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksek olduğu için; yani kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde düşürdüğünden kan şekerini olumsuz yönde etkiler ve çabuk acıktırır. Özellikle diyabeti ya da insülin direnci olan kişilerin tüketmemesi gerekir.
Hamur işleri, kek ve kurabiyeler;
Lif açısından oldukça fakir, basit karbonhidrat ve sağlıksız yağ açısından zengin olan bu tip yiyeceklerin sık tüketimi kabızlığa neden olabilir.
Kabızlık en çabuk ne geçirir? Bol lif içeren meyve, sebze, erik suyu, kuru kayısı ve tahıl gibi gıdaları tüketmek kabızlığı en hızlı geçiren yöntemler arasında yer alır.
Kabızlık durumunu gidermek isteyenlere evde kolayca hazırlanan bir önerimiz var. Limonlu yoğurt! Bir kase yoğurt içine birkaç damla limon sıkın ve bu yoğurdu kabızlık durumunda tüketin. Bağırsakların rahatlamasına yardımcı olacak limonlu yoğurt, probiyotik özelliği sayesinde sizi bu zor durumdan kurtaracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri