Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
Hafif Gıdalar
Ekmek, tost, muz, pilav (çok az yağlı), haşlanmış patates, haşlanmış tavuk (derisiz) gibi besinler sindirim sistemini çok fazla zorlamadan, mide asidini dengeleyerek ağrılarınızın yatışmasını, en azından daha fazla şiddetlenmemesini sağlayabilir.
Yani, peptik ülser hastalığınız varsa, sebze, meyve ve kepekli tahıl açısından zengin bir diyet tercih etmeye özen gösterin. Her gün en az ortalama 7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Ve ortalama en az 5 porsiyon tahıl grubu besinler (ekmek, bulgur, makarna,vb) tüketin.
İlgili 32 soru bulundu
Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Pirinç suyu da patates suyu gibi mide asidini dengeler ve gastrite iyi gelir.
Gastrit sorununa bire bir iyi gelen besinlerden birisi de tahindir. Her gün 2 defa olmak üzere, sabah ve akşam aç karnınıza tüketeceğiniz 2 yemek kaşığı tahin mide ağrılarınızı azaltacaktır. Tahin tükettikten sonra 30 dakika boyunca hiçbir şey yemeyin.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir. Muz birçok vitamin için çok iyi bir kaynaktır. Bunların başında B vitaminleri gelir.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir. Yulaf ezmesini mutlaka az yağlı süt ya da yoğurt ile tüketin.
Ayrıca mide yanmasından da şikayetçi olanlara bir haber verelim. Leblebi gastrite iyi gelir mi endişeniz ortadan kalkabilir çünkü leblebi mide problemlerinin etkilerini hafifletir.
Uzun süreli, stresli, yorucu, mola vermeden saatlerce süren çalışmalar sebebiyle midemizde aşırı asit salgılanması oluşur. Aşırı stresin sebep olduğu yüksek asit salınımı ve diğer faktörler (baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı) nonbakteriel gastriteneden olabilir.
12) Yumurta Beyazı
Yumurta sarısı mide asitlerinin soluk borusuna kaçmasını hızlandırmaktadır. Eğer yumurta tüketiyorsanız, reflü şikayetleriniz geçene kadar beyaz kısmını tercih etmelisiniz. Yumurta sarısını tükettiğinizde, yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine neden olursunuz.
Ayak üstü atıştırmak yerine, oturarak düzenli yemekler yenmelidir. Öğle ve akşam öğünlerinde gaz yapmayacak çorbalar, iyi pişirilmiş ve gaz yapmayan sebzeler, ızgara, haşlama, fırında pişirilmiş gıdalar, buğulama, az yağlı makarna ve pilav tüketilmesi hastalara faydalı olacaktır.
Kuskus, Pilav ve Patates: Kompleks karbonhidratlar, reflü hastaları için mükemmel yiyeceklerdir. Bulgur, kuskus, esmer pirinç ve patates gibi karbonhidrat ve lif açısından zengin yiyecekler reflüye iyi gelmektedir. Bu yiyeceklerle yemek hazırlarken krema ve tereyağı kullanmaktan kaçının.
Yoğurdun ise 'Kazein' denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır.
Lif kaynağı meyvelerin başında gelen muz mide bulantısı veya yanması gibi durumlarda, canınız fazla bir şey yemek istemediğinde atıştırabileceğiniz sindirime yardımcı, sağlıklı bir alternatiftir. Küçük bir muz bile yeseniz kısa sürede tokluk hissi verecek, midede biriken fazla asiti nötralize edecektir.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir. Ayrıca, elma, muz, havuç gibi meyveleri de tüketebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri