Sadece Gümüşhane'de yetişiyor.
Hekimzade - Avustralya'da dağlarda yetişen Beyaz Elma İlk defa görenler kimler bakalım 🤔 | Facebook.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Bu bitki, gül ailesinde yer alan bir türdür ve genellikle Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Asya'da yetişir. Huryemez elması, aynı zamanda "yabani elma" veya "tepeli elma" olarak da adlandırılır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu Elma Sadece Gümüşhane'de Yetişiyor - YouTube.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır. Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür.
Yaklaşık 400.000 ton soğuk hava depolama kapasitesiyle Isparta Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde elma üretimiyle ilgili kayıtlı 8884 çiftçimiz bulunmakta, elma üretimimizin İlimiz ekonomisine katkısı gayri safi üretim değeri olarak 2014 yılında 723 milyon TL civarında olmuştur.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Golden Sarı Elma.
Sarı rengi, sert ve sulu yapısıyla birlikte içerisinde barındırdığı zengin vitamin değerleriyle elma sevenlerin beğenisine sunulan Elma Golden, tazeliği ve kendine özgü lezzetiyle damakta tatlı bir aroma bırakıyor.
Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum. Özel koşullarda bazı meyve ve sebzelerin gen yapısında oluşan değişiklikler sonucu beyaz renkli ürünler elde edilebilir.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Verimli topraklarda daha iyi gelişirler. topraklarda ise 140-150 adettir. Dekardan 6-8 ton ürün alınabilir.
- Elmaları serin ve karanlık bir odada saklayın. Odanın nem alıyor olması çok önemli. - Elmalarınızı meyve raflarında ya da düz kutularda saklayın. -Elmanızı buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
İngiltere'deki Tesco mağazalarında satışa sunulacak yeni bir cins elma görenleri hayrete düşürdü. Dışı sarı elmaların içi pembe renkte. Ödüllü çiftçi William Barnett tarafından üretilen elmalar piyasaya 'surprize' adıyla sunulacak.
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Genel şeker alımınızı azaltmaya çalışıyorsanız, yeşil elmaya geçmek daha iyidir. Kırmızı elma ise daha fazla antioksidan içerir ve daha lezzetlidir. - Yeşil elma, kırmızı elmalarından yüzde 22 daha fazla lif ve biraz daha az şeker içerir. - Yeşil elmanın makro besin dengesi kırmızı elmadan daha sağlıklıdır.
Amasya elması (tür adı: misket elması), Türkiye sınırları içinde Amasya yöresinde meşhur olan bir elma türüdür.
Amasya markasını Niğde'ye kaptırdı: Amasya elmasının yüzde 65'i Niğde'de üretiliyor | Euronews.
Cinsiyeti ne olursa olsun herkes Adem elmasına sahip olabilir. Adem elması, boynun ön tarafında gelişen gözle görülür bir büyümedir. Doktor dilinde, sesimizin oluştuğu sert, esnek doku olan tiroid kıkırdağının gırtlak çıkıntısı olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri