Beyaz lahanayı aşırı olarak tüketildiği durumlarda vücut yoğun miktarda su kaybına uğrar. Bundan dolayı da gaz ve şişkinlik şikayeti ortaya çıkabilir. Su kaybına uğrayan vücutta baş ağrısı da meydana gelebilmektedir.
Kalbi koruyor, kan basıncını düzenliyor
Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyor.
Bağışıklık sisteminiz besinin bir istilacı olduğunu düşündüğünde bir gıda alerjisi oluşur, antikorlar salgılar ve bu da alerjik reaksiyona neden olabilir. Lahana turpgillerden sebze ailesindedir. Lahana aynı zamanda FODMAP'leri sindirmekte güçlük çeken kişilerde şişkinliğe neden olabilir.
Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor. Tansiyon sorunu yaşayanlar için bu özelliği en önemli faydalarından sayılıyor. Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Baş ağrısı için: Stres ve yorgunluk sebebiyle yaşadığınız baş ağrılarından kurtulmak için de lahana yaprakları birebir. Lahana yapraklarını baş bölgenize sarın ve bir bere/şapkayla tutturun. Ağrının azaldığını hissettiğinizde yaprakları çıkartın.
İlgili 21 soru bulundu
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
LAHANANIN ZARARLARI
Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
Beyaz lahananın zararı olmasa da fazla tüketimi ile zararlar meydana gelebilir. Eğer fazla lahana suyu tüketimi yapılırsa vücuttaki su oranı azalır. Fazla lahana tüketmek gaz ve şişkinlik gibi mide sorunlarına yol açar. Çok fazla lahana suyu tüketimi idrar yolu enfeksiyonuna ve tahrişe neden olabilir.
Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kanserden korumaya kadar pek çok yararı bulunan beyaz lahana, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz.
- Lahana suyu içerisinde iltihap gideren etki bulunur. İdrar yolunda oluşan enfeksiyonunda ve türlü iltihaplarda lahana suyu içimi faydalıdır. Lahana suyu kısa zaman içerisinde vücuttaki iltihapları temizler.
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
Lahanada bulunan alerjenler çoğu insanda alerjiye neden olur. Alerjik reaksiyon, histamin salınımı ile tetiklenir. Lahana alerjik reaksiyonunu tedavi etmek için antihistaminikler kullanabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu insan hafif semptomlar fark ettiğinde bu tür alerjik sebzeleri kullanmaktan kaçınır.
Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyor. Sahip olduğu mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunu dökmemeli, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketmeli.
Beyaz lahana, besleyici ve faydalı sebzelerden biridir. Antioksidan etkisi kuvvetli olan lahananın, iltihap önleyici, kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
Kötü Kolesterol Seviyesini Azaltır: Lahana izotiyosiyanatlar denen fitokimyasallar deposudur. Bu bileşikler antioksidandır ve lahanada bulunan çözünür lifle birlikte kandaki kötü kolesterolseviyesinin azaltılmasında etkilidirler.
Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir. Lahananın içerisinde bulunan mineraller eklemlerde oluşan ağrıları engellediği gibi vücudunuzda veya herhangi bir yerinizde oluşan ödemin de giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri