Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor. Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor. E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Lahana turşusunda bulunan probiyotikler, vücudun içinde yaşayan yararlı bakterileri dengeler ve sindirim sisteminize yardımcı olur. Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda, fermente lahananın mide iltihabına karşı savaşabileceğini keşfettiler.
İlgili 21 soru bulundu
Düzenli olarak lahana turşusu tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni çoğu sebze gibi lahana turşusunun kalorisinin düşük ve lif oranının yüksek olmasıdır. Yüksek lifli diyetler sizi daha uzun süre tok tutar, bu da her gün yediğiniz kalori miktarını doğal olarak azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ancak aşırıya kaçmadan her gün belli ölçülerde turşu tüketirseniz, vücudunuz yağ yakma konusunda daha hızlı sonuç verir. Turşunun içerisinde yer alan yararlı bakteriler kilo verme konusunda oldukça etkilidir.
Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can.
Turşu suyu böbrek üstü bezlerini çalıştırarak vücuttaki sıvı oranını dengeler. - Güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık sistemini hastalıklara karşı güçlendirir. - Metabolizmayı çalıştırarak kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Vücutta yağ birikimine izin vermez.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
-Lahana turşusunda bulunan izotiosiyanatlar denilen bir bileşik kanserli hücrelerin gelişimini önlemeye yardımcı olur. Bu şekilde, kolon, meme, prostat ve akciğer kanseri riskini azaltır. -Lahana turşusunda bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşır ve bunların zararlı etkilerinden vücudu korur.
En güçlü probiyotiklerden biri olan turşu özellikle virüslerin baş düşmanıdır. Enfeksiyonlu hastalıklar için doğal ilaç olan turşu suyuna bal ekleyip tüketildiğinde güçlü bir balgam söktürür ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
Turşunun içerdiği yüksek tuz oranı nedeniyle tansiyon problemi olan kişilerin turşu tüketiminden kaçınmaları gerekiyor, çünkü tansiyon hastalarında kan basıncını çok yükseltebiliyor, bu da damarların yapısına zarar veriyor” diyor.
Keza lahana turşusu hem kabızlığa etki eder hem de ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ishal problemlerine çözüm üretebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir. Çünkü böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Nitekim bazı sebzelerin gaz yaptığı açıktır. Örnek verecek olursak turşu içerisinde lahana mevcutsa gaz yaptığını belirtmek gerek. Bunun yanı sıra çeşitli yiyeceklerin bebekte gaza neden olduğu kanıtlanmıştır.
Fermantasyon ayrıca içerik üzerinde bir etkiye sahip olabilir; İlk birkaç saatte, lahana turşusu tiroidi engelleyen maddelerin çoğunu bozar. En geç iki hafta sonra, guatrojen seviyeleri çok daha düşüktür.
Lahana turşusu bağırsaklar için iyidir ve bağırsak florasının genel durumunu iyileştirir. Lahanayı fermente eden bakterilere probiyotik denir. Aynı bakteriler bağırsaklarımızda bulunur ve toksinlere, iltihaplanmaya ve zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma hattında rol oynarlar.
Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri