Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Bu bakımdan birçok önemli felsefe tarihçisi Demokritos'u aynı zamanda deneycilik akımının öncü isimlerinden saymaktadır.
Ö. 460-370 yılları arasında yaşamış bir Sokrates öncesi Antik Yunan filozofu olduğunu söylemek mümkündür. Demokritos'a göre varlık nedir diye düşünenler için o, kainattaki düzenin ve her varlığın kendiliğinden oluşabileceği kanısındadır.
Demokritos'a göre arkhe, maddenin en küçük yapı taşına kadar bölünüp artık bölünemeyecek hâle gelindiğinde elde kalan son parçadır. O, bu parçaya atom demektedir. Atomlar sonsuz, değişmeyen, boşluksuz ve yer kaplayan özelliktedir.
Bu yol ayrımının idealist kanadının en büyük temsilcisi Platon (MÖ 427-347) iken, materyalist kanadın en büyük temsilcisi Demokritos'tur (MÖ 460-370).
İlgili 44 soru bulundu
MİLET OKULU VE DEMOKRİTOS
Milet Okulu, bütünüyle materyalist ve doğa felsefesi üzerine kuruluyken Pythagoras felsefesinde ise hakiki olan varlık yalnızca ruh 'tur. Madde ise ruhun yanında yalnızca işlevsel bir öneme sahiptir. Bir başka deyişle madde, ruhu dizginler ve onun hapishanesi olmakla kalır.
Matematik, felsefe, antropoloji, artistik perspektif, biyoloji, tıp, kozmoloji, fizik ve yaşam bilimleri alanlarına hâkim, çağının bir hayli ötesinde düşünebilmiş büyük bir bilim insanı… Adı, Demokritos; Sokrates öncesi filozoflardan.
Democritus, maddenin taneciklerden oluştuğunu savunmuş ve bu taneciklere atom adını vermiştir. Democritus, atom hakkındaki görüşlerini deneylere göre değil varsayımlara göre söylemiştir. Democritus' a göre; Madde parçalara ayrıldığında en sonunda bölünemeyen bir tanecik elde edilir ve bu tanecik atomdur.
Rivayet odur ki bilginin ve bilgeliğin peşinde dünyanın yarısını gezip tekrar evine –yani Abdera'ya– dönen Demokritos, gittikçe toplumdan uzaklaşıp tek başına bir yaşam sürmeye başlamış. İnzivasının hemen ardından da yüzünde bir gülümseme belirmiş.
Thales maddenin ilk öğesi (arkhe, töz) olarak suyu ileri sürmüştür. İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu, dünyanın bir tepsi gibi olduğunu ve su tarafından taşındığını söylemiştir.
Varlık maddedir
Materyalizme göre akıl, maddeye bağlı olarak çalışmaktadır. Mekanik materyalizm ve diyalektik materyalizm olarak kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Demokritos, varlığın sonsuz sayıda atomdan meydana geldiğini savunmuş, evreni mekanik ve determinist bir bakış açısıyla incelemiştir.
Her şeyin atomlardan oluştuğunu belirten filozof materyalizmin önemli temsilcilerinden biridir. Ona göre, evren mekanik bir determinizm ile atomlardan oluşmuştur. Dolayısıyla evrenin oluşması için bir ilk nedene veya Tanrı'ya gerek yoktur.
Demokritos ve Leukippos'a göre 'hiçten hiçbir şey meydana gelmez' ve 'var olan şey de asla yok olmaz'. Buna göre varlığın kaynağını oluşturan yapı taşları atomlardır ve onlar yaratılmış, meydana gelmiş olmadıkları gibi ortadan da kaldırılamazlar, yok edilemezler.
Parmenides, Herakleitos ve Demokritos gibi ilk filozofların düşünceleri doğal dünyaya odaklanmıştır.
İlkçağ olarak adlandırılan bu dönemin en önemli ateist filozofları Demokritos, Epikuros ve Lucretius'tur.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
-Demokritos duyuların bilgi kuramında yeri olmadığını burada aklın öne çıktığını savunmuştur. Demokritos, “atom olamadan, hiçten hiçbir şey meydana gelmez ve varolan şey asla yok edilemez” der Demokritos, ruhun da atomlardan oluştuğu söyler, ona göre ruh da yok olmaz.
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
Demokritos'un arkhesi ise maddeyi en küçük yapı taşına kadar böldüğümüzde elimizde kalandır. O, bu en küçük yapı taşına “atom” der. Boşlukta dolaşan atomlar, basınçla birleşerek çeşitli maddelerin oluşumunu sağlar. Ayrıca Demokritos atomların birleşmesini doğum, ayrılmalarını ise ölüm olarak görür.
Atom Yunancada "bölünemez" anlamına gelen "atomos"tan türemiştir. Atomus sözcüğünü ortaya atan ilk kişi MÖ 440'lı yıllarda yaşamış Demokritos'tur. Gözle görülmesi imkânsız, çok küçük bir parçacıktır ve sadece taramalı tünelleme mikroskobu (atomik kuvvet mikroskobu) vb. ile incelenebilir.
Dalton atom modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur. Dalton'un atom kuramına göre elementler, kimyasal bakımdan birbirinin aynı olan atomlar içerirler. Farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır.
Buna göre atomcu öğretinin, çevremizde gördüğümüz oluş, meydana gelme, yok oluş veya ortadan kalkma gibi bütün her şeyin, farklı şekillerdeki atomların değişik tarzlarda ve sayılarda birbirleriyle birleşmeleri ve ayrılmaları sonucunda ortaya çıktığını savunduğu açıktır.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Descartes sıklıkla, yaklaşımı Batı felsefesinin gidişatını derinden değiştiren ve modernite için temel oluşturan düşünür olan modern Batı felsefesinin babası olarak anılır.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri