Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Ege'de yetişen özel beyaz nohutla yapılan beyaz leblebi için ilk olarak nohutlar fırınlanırmış. Ardından ikinci kez fırına verilerek 20 gün boyunca kurumaları beklenirmiş.
Düşük kalori miktarı ile dikkat çeken kuru yemişin 100 gramında 58 gram karbonhidrat, 19 gram protein, 5 gram yağ ve yaklaşık 7,5 gram lif bulunur. Pektin ve gam gibi çözünür lif içeriği ile dikkat çeken beyaz leblebi kabuklu olmasından dolayı sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A vitamini ve C vitamini de içerir.
Beyaz leblebinin kabuğunda herhangi bir katkı maddesi bulunmaz. Isıtma ve kavurma işlemi sırasında beyaz leblebi üretiminde kullanılan nohutun kendi yapısından kaynaklanan beyazlaşma ortaya çıkar. Bazı üreticilerin bu beyazlığı daha keskin bir şekilde elde etmek için titanyum dioksit kullandıkları bilinmektedir.
Beyaz leblebi ve sarı leblebi arasında farklar vardır. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az yağ içerir. Sarı leblebi gördüğü pişirme ve kavurma işlemlerden ötürü beyaz leblebiye göre daha büyüktür. Beyaz leblebinin küçük olması da bekletilme sürecinden kaynaklanır.
İlgili 41 soru bulundu
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
Hazımsızlık ve sindirim problemlerini düzene sokmak için kullanılan beyaz leblebi eğer fazla tüketilirse bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık oluşmasına neden olabilir.
Beyaz Leblebi Neden Beyaz? Beyaz leblebilerde nanoteknoloji ile üretilen bir tür katkı maddesi olan Titanyum Dioksit (Ti02) kullanıldığını biliyor muydunuz? Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
- Beyaz leblebi antioksidan kaynağıdır. - Bağırsakları tembellikten kurtarır ve hızlı şekilde çalışmasına olanak verir. - Zengin protein kaynağı, vitamin ve minerallerle uzun süre tok kalma şansı sağlayarak kilo kaybına destek olur. - Yüksek lif oranına sahip olması sindirim sistemini güçlendirir.
Bir bakliyat türü olan nohuttan üretilen leblebi; sağlıklı beslenme ve diyet açısından oldukça faydalı bir kuruyemiş türüdür.
Beyaz leblebi, az miktarda lif içeren bir leblebi türüdür. Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir.
Kemik yapımızda kalsiyum, fosfat ve kolajen bulunur. Nohut, kemikleri güçlendiren, yapısını korumaya yardımcı olan kalsiyum, lif, magnezyum ve K vitamini içerir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların düzenli tüketiminde kemik sağlığını korumada ve güçlendirmede etkili olur.
- Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız.
İşte, leblebinin besin değerleri ve kalorisi… LEBLEBİ KAÇ KALORİDİR: 100 gram leblebi yaklaşık 364 kaloridir.
Beyaz leblebi için nanoteknoloji ürünü olan bir tür katkı maddesi kullanılır. Her beyaz leblebide kimyasal bulunacak diye bir şart yoktur. Nohutta ısıtma ve kavurma işlemi uygulandığında doğal olarak renginde açılma meydana gelir.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir.
Orada ham madde yok. Kütahya'nın Tavşanlı'nın Uşak'tan Denizli'de Manisa'dan nohut alarak üretim yapıyorlar. Bu yüzden sahip çıkıyorlar. Nereye götürürlerse götürsünler bu Çorum leblebisi olarak satılıyor."
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu mucizevi kuruyemiş, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, demir, bakır, potasyum mineralleri içeriyor. Cinsel hayata da renk katıyor. Libidoyu yükselterek, cinsel isteği artırıyor. Erken boşalma ve isteksizliği ortadan kaldırıyor.
- Beyaz leblebi; kolesterol düzeyini olması gerektiği seviyede tutar. Bununla beraber bu özelliği sayesinde kalp krizi ve felç gibi riskler ortadan kalkar. Kötü kolesterol düzeyini normal seviyede tutan bu yemiş, kalp sağlığına çok iyi gelir. - Beyaz leblebi; içermiş olduğu vitamin ve minerallerle cildi destekler.
Leblebi tam anlamı ile bir kalp dostudur. Sahip olduğu B6 ve C vitaminleri ile birlikte kalp ritmini düzenler ve kalbin daha iyi çalışmasını sağlar. - Kemik hastalıklarına oldukça iyi gelir.
- Diyet listelerinde ilk sıralarda yer alan beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk verirken, kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği az yağ nedeniyle bölgesel kilo almayı da önler.
Besin değeri yüksek, kalorisi düşük olan beyaz leblebinin 100 gramında; 357 kalori. 7.5 gram diyet lifi. 19 gram protein.
Beyaz leblebinin sağlığımıza ne gibi faydaları vardır? – Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri