Her ne kadar ülkemizde çok kişi tarafından tercih edilmese de beyaz sirkeden turşu yapanlar da vardır. Kornişon, biber ve mor lahana, en çok turşu yapılan sebzeler arasındadır. Bu sebzelerden turşu yapılırken de beyaz sirkenin tercih edilmesi damak zevki ile ilgilidir.
Turşu ve konserve: Beyaz sirke çeşitli meyve, sebze ve yumurtanın turşu ve konserve yapılmasında kullanılabilir. Beyaz sirke, su, tuz ile hızlı turşu yapmak mümkün olabilir.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Turşunun tuz, ekşi ve sirke miktarı görecelidir. Ben kendi damak tadıma göre videoda yazılı olarak miktarları belirttim. Beyaz sirke kokusundan çok hoşlanmiyorsaniz 1/3 oranında sirkenizi azaltabilirsiniz. Ya da kavanozunun 1/4 ünü üzüm sirkesiyle doldurup da aynı tarifi uygulayabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Beyaz sirke, mutfak gereçlerininin temizliği ve hijyenini sağladığı gibi direkt olarak makineniniz temizlenmesi için de kullanabileceğiniz bir ürün. Bunun için makinenizi, yıkanabilir bir kasenin içinde beyaz sirke bulunur halde uzun programda çalıştırmanız yeterli.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Söz konusu puf puf kabarsın istediğiniz poğaçalar ya da pastanelerde ağzınıza attığınız gibi dağılan o kıyır kıyır poğaçalar olduğunda elinizin gideceği en önemli malzemelerden biri kesinlikle sirke olmalı.
Beyaz sirke ile turşu yapmanın sakıncası yoktur. İstediğiniz sebzeleri koyduğunuz bidon ya da kap içine yeterli miktarda beyaz sirke ekleyerek turşunun oluşması beklenmelidir. Turşu yapımında beyaz sirke kullanmak tamamen kişinin damat tadı ile ilgilidir.
Beyaz sirke görünümü ile kendisini belli etmektedir. Rengi beyaz olan bu sirke türü ev, banyo ve mutfak temizliğinde de kullanılmaktadır. Beyaz sirke diğer sirkelere göre koku bakımından daha keskindir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir.
Lahana Turşusu Hangi Sirkeyle Yapılır? Kıtır kıtır olması için limondan ziyade üzüm sirkeli ya da elma sirkeli beyaz lahana turşusu yapılır.
Kornişon Turşu Tarifi İçin Malzemeler
3 Kg kornişondan yaptım. 2 sb elma 1 sb üzüm sirkesi koydum (üzüm sirkem az olduğu için). Mükemmel oldu. Suyu, salatalığından da güzel oldu.
Mace) buyurduğu sirke birçok konuda hayatımızda yer alır.HZ MUHAMMED SİRKE İLE YIKANMIŞ MIYDI: Rasûlullâh Efendimiz (S.A.V.) kendisine yapılan büyüyü sirkeyle yıkanarak değil, Muavvizeteyn (Felak ve Nas Sureleri) okuyarak geçirmiştir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onu isteyip: “– Sirke ne güzel katıktır.” diye yemeye başladılar. Câbir -radıyallâhu anh-; “Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'den bu sözü işiteli beri sirkeyi severim.” demiştir.
Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor. 4- Sirkeye tuz atılmazsa şarap ya da alkol olması mümkün değil.
Kahve, çikolata gibi inatçı ve kalıcı lekeleri çıkarıyor
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır. Sirkeli Su İle Temizlik Nasıl Yapılır? Sirkeli su tek başına kullanıldığı gibi çeşitli temizlik maddeleri ile de kullanılabilir. Bardaklardaki çıkmayan lekeleri çıkarmak için bir kabın içerisine beyaz sirke koymak yeterlidir.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
Turşu Yaparken Şeker Konur mu? Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri