Temiz enerji; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik gibi doğal enerji kaynakları kullanılarak üretilmektedir. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı sırasında fosil yakıtların aksine karbon emisyonu meydana gelmez. Böylece, düşük karbon ayak izine sahip çevre dostu enerji üretimi sağlanmış olur.
Güneş enerjisi en önemli ve en yoğun olarak kullanılan temiz enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ile hem hanenin hem de sanayi kuruluşlarının elektrik enerjisine olan ihtiyacı karşılanabilir. Güneş panelleri sayesinde bir evin hem ısınma, sıcak su elde etme hem de diğer elektrik ihtiyacının giderilmesi sağlanır.
Kömür, petrol ve doğal gaz fosil kaynaklı yenilenemez enerji kayna- ğı olarak değerlendirilirken, uranyum ve toryum ise çekirdek kaynaklı yenilenemez enerji kaynağı grubunda yer almakta- dır. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle, dalga gel- git, hidrojen birer yenilenebilir enerji kaynağıdır[1-2].
Yenilenemez veya kirli enerji; petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtları içerir ve sınırlı miktarlarda bulunur. Sürdürülebilir yapıda olmayan yenilenemez enerji kaynakları, dünya üzerinde sadece belirli noktalarda bulunur ve oluşmak için belli jeolojik özelliğe sahip toprağa ihtiyaç duyar.
İlgili 32 soru bulundu
Temiz enerji kaynakları doğada tükenmez bir şekilde yer alırlar. Aynı zamanda, enerjiye dönüşümleri çevreyi kirletmez. Bu kaynaklar; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik ve dalga gücü olarak sıralanabilir.
Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi ve hidrojen enerjisi olarak sıralanabilir.
Doğal gaz en temiz yanan hidrokarbondur ve elektrik üretmek üzere yakıldığında kömürün nedenolduğu karbondioksitin (CO2) yaklaşık yarısını ve hava kirleticilerin sadece onda birini üretir. Bol miktarda bulunur.
Temiz Enerji Teknolojisi, atıkları ve emisyonları azaltmak veya ortadan kaldırmak ve doğal kaynakların kullanımını en aza indirmek için yenilenebilir enerji kaynakları kullanan geniş bir ürün, prosedür ve hizmet yelpazesi olarak tanımlanabilir.
Daha az kirletici gaz ve partikül madde içeren doğal gaz, çevre ve insan sağlığına daha az olumsuz etkilere sebep olsa bile yüzde yüz temiz enerji arasında sayılmamaktadır.
En büyük yenilenebilir enerji kaynağı konumundaki güneşten elde edilen enerjidir. Elektrik üretimi için gerekli güneş ışınları, paneller yardımıyla toplanır.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı.
Sınırsız olma özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak da bilinmektedirler. Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir. Fosil yakıtlar yapılarında yüksek oranda karbon bulunan doğal kaynaklardır. Canlı kalıntılarından elde edilen bu enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğalgaz bulunur.
Yenilenebilir Enerji ve Yenilenemez Enerji Farkları
Bu kaynaklar arasında başlıca hidroelektrik enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi ve jeotermal enerji bulunur. Yenilenemez enerji kaynakları ise kömür ve petrol gibi fosil yakıtları içerir.
Tehlikeli enerji (Çizelge-1), beklenmedik bir anda açığa çıktığında yaralanmalara veya maddi hasara yol açabilecek türde bir enerjidir. Başlıca iki formda bulunmaktadır. Hareket kaynaklı kinetik enerji ve kinetik enerji açığa çıkaran, depolanmış enerji niteliğindeki potansiyel enerji olarak tanımlayabiliriz.
Nükleer santral çevresinde alınan radyasyon miktarı yaklaşık 1 röntgenin insana vereceği radyasyonun 50'de biri kadarıdır. Yani nükleer santral yanlış bilinenin aksine oldukça az radyasyon yaymaktadır. Nükleer enerji, termik santrallerden daha temizdir denebilir.
Her ne kadar diğer yakıtlara oranla “temiz” olarak tanımlandırılsa da, sürdürülebilirliği mümkün değildir, bu sebeple de yenilenemez enerji kaynakları içinde gruplandırılır. Çünkü bu kaynaklar genellikle sabit miktardadır ve doğanın yeniden oluşturabileceğinden çok daha hızlı tüketilir.
Doğal gaz, dünyanın en temiz fosil yakıtlarından biridir. Bitki ve hayvan kalıntıları, milyonlarca yıl önce, yüksek basınç ve sıcaklık altında doğal gaz olarak oluşmuştur. Doğal gaz, gaz kuyuları ve diğer yöntemler kullanılarak çıkarılır. Dünya genelinde bol miktarda doğal gaz kaynağı bulunur.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
Güneş Enerjisi
Güneş asla tükenmeyecek temiz bir enerji kaynağıdır.
Sonsuz enerji (veya "sürekli hareket"), bir cismin veya sistemin herhangi bir müdahale olmaksızın sonsuza kadar hareket etmeye devam edebilmesidir. Sonsuz enerji olgusu fiziksel olarak mümkün değildir.
Temiz enerji, yenilenebilir ve sıfır emisyonlu kaynaklardan elde edilen enerji olarak tanımlanabilir; biyoenerji, güneş enerjisi, jeotermal enerji, hidroelektrik, okyanus enerjisi, rüzgar enerjisi gibi çoğunlukla yenilenebilir, düşük emisyonlu kaynaklardan elde edilen ve çevre dostu enerji seçenekleri dizisini ifade ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri