Koku-tat: Beyaz sirke oldukça keskin, ekşi bir tada sahiptir ve asidik bir kokusu vardır.
Diğer sirke türlerine oranla daha hafif bir kokuya ve tada sahiptir. İşte bu yüzden; Evinde kokusuz ve kusursuz temizlik isteyenlerin tercihi Torku Beyaz Sirke!
Doğal yöntemlerle üretilen sirke, fermentasyon ürünüdür. Ev yapımı olan sirke fabrikasyon sirkelerde olduğu gibi keskin ve güçlü bir kokuya sahip değildir. Tadı da daha hafiftir.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
4. Temizlik yaparken hem kokuları alıyor hem de zemini parlatıyor! Merak etmeyin kendi kokusu ise hızla uçup gidiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Merak etmeyin, kokusuzdur! - Beyaz sirke ile temizlik alışkanlığı kazandıktan sonra, bardaklarınız eskimeden de bu maddeyi gündelik temizlik rutininize dahil edebilirsiniz.
BEYAZ SİRKE
Beyaz sirkenin keskin kokusu sizi rahatsız etmesin çünkü bu koku maksimum birkaç dakika içerisinde uçacak. Fakat beyaz sirkenin içerisinde yer alan ve kötü kokularla mücadele etmesini sağlayan özler, gün boyu kötü kokuları önlemek için kalacak.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Beyaz sirke tarımsal faaliyetlerden turşu yapımına, temizlik işlerinden yiyecek hazırlamaya kadar birçok farklı alanda kullanılan çok yönlü bir maddedir. Beyaz sirkenin öne çıkan yararları ise şöyle sıralanabilir: Meyve-sebze temizliği. Banyo, mutfak ve diğer yüzeylerin temizliği.
Beyaz sirke, genellikle şeker kamışı, mısır veya diğer tahılların fermente edilmesi sonucu elde edilir. Sirke yapımında temel süreç, mayalanma işlemidir. Bu süreçte, şekerler maya yardımıyla önce alkol haline getirilir. Daha sonra bu alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik asite dönüştürülür.
Sirke ile temizlediğiniz yerlere limonlu su püskürtün ya da sirke-su karışımınızın içine doğrudan limon suyu ekleyin. Limon kokusu sirke kokusunu hafifletecektir.
Sirkenin ev temizliğinde kullanımı için çoğu kişiden kokuyla ilgili kaygıları duyduk. Aslında uçucu olduğundan pek koku kalmıyor ama yine de keyifle temizlik yapmak gibisi yok tabi.
Sirkeleşme devam eder ve 6-8 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker. Sirkeleşmenin sona erdiği sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır.
Dolayısıyla mutfağımızda yemeklerimize özellikle de salatalarımıza ekleyerek tüketebileceğimiz bir besindir. Sirkenin bir özelliği daha vardır ve bu özellik gerçekten şaşırtacak cinstendir. Sirkenin gerekli koşulları sağlandığı takdirde bozulma gibi bir imkanı yoktur.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Ülkemizde çok fazla sirke çeşidi yer alıyor. Yurt dışında da beyaz sirke tercih edilir Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesiyle ortaya çıkan beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir. Vücut ve eşya temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke salatalara da farklı aromalar veriyor.
Beyaz sirke fazla keskin olduğundan direkt içilmesi pek tavsiye edilmez. Ancak farklı besinler ve içeceklerle karıştırıp tüketebilirsiniz.
Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır. Sirkeli Su İle Temizlik Nasıl Yapılır? Sirkeli su tek başına kullanıldığı gibi çeşitli temizlik maddeleri ile de kullanılabilir. Bardaklardaki çıkmayan lekeleri çıkarmak için bir kabın içerisine beyaz sirke koymak yeterlidir.
Beyaz çamaşırların ilk günkü beyazlığında kalmasını sağlıyor
Diğer bir yöntem ise sıcak suya bir su bardağı beyaz sirke eklemek ve beyaz çamaşırları bir gün boyunca suyun içinde bekletmek. Ertesi gün ise çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkamanız farkı görmeniz için yeterli.
Sirke ruhu olarak bildiğimiz beyaz sirke salatalarda soslarda ve peynir yapımı gibi gıda ürünlerinde kullanıldığı gibi en çok tercih edilen kullanım alanı temizliktir. Musluk kenarlarındaki pas lekeleri için doğal temizlik anlamında harika bir seçimdir.
ÇAMAŞIR SUYU + SİRKE = ZEHİRLİ KLOR GAZI
Bu ikili temizlik açısından iyi bir dezenfektan oluşturur, fakat asla yan yana kullanılmamalıdır. Çünkü ağartıcıya (çamaşır suyu) zayıf asit (sirkede bulunan asetik asit zayıf bir asittir) eklenmesi durumunda toksik klor ve kloramin buharları açığa çıkar.
Özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde tadına doyum olmuyor. Evde de enfes poğaçalar yapmanın en önemli püf noktası, sirkedir. Mayalı hamurdan hazırlanan poğaçalar da sirke kullanılınca hem yumuşacık olur hem de uzun süre bayatlamaz. Kurabiyeler, tatlısından tuzlusuna mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi.
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
- Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir. - Sirkeli su kolesterolü de düşürmeye etki eder. - Sirkeli su tok tuttuğu için diyet listelerine de mutlaka eklenmelidir. - Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
Elma sirkesinin kokusu boğazınızı rahatlatırken gece boyunca daha az öksürmenizi sağlar. Yastığınıza birkaç damla elma suyu sirkesi damlatın ve tatlı bir uykuya dalmaya çalışın. Bir kaşık sirke ve yarım bardak suyu karıştırıp gargara olarak kullanabilirsiniz. Kötü nefese neden olan bakterilere karşı etkili olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri