Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Diğer bir deyişle tavuğun cinsi yumurtanın rengini belirliyor. Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
En bilinen tavuk ırklarından Ameraucana mavi, Orpington kahverengi ve Leghorn tavukları ise beyaz yumurtlamaktadır. Bir tavuk ortalama olarak 26 saatte bir yumurtlar. Bir diğer deyişle, tek bir yumurtanın oluşması için yumurta kanalındaki yolculuk yaklaşık 26 saat sürer.
Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
Beyaz ve kahverengi yumurta arasında besleyicilik açısından fark yoktur. Besleyiciliği tamamen tavuk ve tavuğun besinleri ile ilgilidir. Renk farkı da kalıtımsal nedenlerden dolayıdır. Yumurtaların renginin farklı olması, tavukların yumurtalarını düşmanlardan korumak için kamufle etmesinden kaynaklanır.
İlgili 28 soru bulundu
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Tek istisnası 'Araucana' adı verilen tavuk ırkıdır. Bu tavuk ırkının kökeni Şili'nin Araukanya bölgesidir. Türkiye'de 'yeşil yumurtacı' olarak da bilinir. Yıllık 150 civarında yumurta verirler.
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
horoz bey kloak denilen açıklığından tavuk hanımın kloak açıklığına spermlerini gönderir ve döllenme gerçekleşir.
Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir.
HOROZ YUMURTASI MİLYON DOLAR DEĞERİNDE
Geleneksel bilgilere göre oldukça da pahalı bir yumurta. 40 yılda birkaç milyon dolar ettiği söylenen bir yumurta. 40 yılda içerisinde tuhaf bir jel oluşurmuş o yüzden oldukça da değerli imiş diye duyduk. İçerisinde kaygan bir madde var ve zaman içerisinde jöle kıvamına geliyor.
Sivas'ta, Çetin Özdemir'in kahvaltı yapmak için haşladığı yumurtalardan birinin sarısının olmadığı görüldü. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştığını ifade eden Özdemir'e, araştırma yapılması için başvurduğu yetkili kurumlardan, yeni yumurtlamaya başlayan tavuklarda bu durumun nadir olarak görülebileceği bilgisi verildi.
Yumurta sarısının tonu doğrudan, yumurtlayan tavuğun beslenmesiyle bağlantılı. Eğer tavuk ağırlıklı olarak tahıllarla besleniyorsa yumurtanın sarısı açık bir tonda olur. Mısır, ot ve böceklerle besleniyorsa yumurta sarısının rengi turuncuya çalar.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri