Yıllardır, durmaksızın. Oysa, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'a göre, kısaca Zeytin Kanunu'na göre, tek bir zeytin ağacı kesilemez, zeytinlikler yok edilemez.
Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni ve uygun görüşüyle, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacaktır. Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değildir.
Çevre temelli hak örgütleri başta olmak üzere kamuoyunda yoğun tepki alan bu değişiklikle ilgili Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sahadaki zeytin ağaçlarının taşınmasının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iznine bağlandığı ve ağaçların kesilmeyeceği belirtiliyor.
Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır. Soğuk ve don zararlarının söz konusu olmadığı ılıman bölgelerde aralık ayından itibaren budama yapılabilir.
Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik sonrası zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasının ardından; Limak Holding ve IC Enerji ortaklığı ile İkizköy'de zeytin ağaçları sökülmeye başlandı. Yurttaşların tepkisi sonrası söküm işlemi geçici olarak durduruldu.
İlgili 34 soru bulundu
Kuran-ı Kerim'de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytinden övgü ile bahsediliyor. Nur suresi 35. Ayette, “doğuya ya da batıya ait olmayan mübarek zeytin ağacının yağı ateşe değmeden bile ışık verir” ifadeleri ile zeytin ağacının kutlu, bereketli olduğu tasvir ediliyor.
Belki bundan dolayıdır ki; zeytin ağaçları yüzlerce sene hatta bazıları bin yıla yakın ömür sürerler. Tabiatı gereği zeytin ağacı bir yıl bol mahsul verirken ertesi yıl çok daha az hatta kimi zaman hiç meyve vermeyebilir. Ağaç bu esnada tabiri caizse dinlenir, yepyeni bir sezona hazırlık yapar.
Güneş ışığı meyve gelişimi için çok önemlidir. Eski, kırılmış ve hastalıklı dallar da çıkarılmalıdır. Ticari zeytinlikte ağaç budama sıklığı yılda bir ila iki yılda bir değişmektedir. Ticari zeytinlikte ağaçlarımıza 3 yıl veya daha uzun bir süre budama uygulamamak, kesinlikle üretimi olumsuz yönde etkileyecektir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması çekirdek sertleşmesi ve tanenin gelişmesi için, yaz aylarında suya gereksinimi vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacının sulama ile karşılanması gerekir.
ve sakız ağacıdır.
- Kendi mülkünüzdeki ağaçları izinsiz kesmeniz bir sorun yaratmamaktadır. Fakat kamu alanındaki ağaçlar izinli kullanılmalıdır. Aksi taktirde kamu alanındaki ağaçları kesmenin cezası 10 aydan başlar. - Ekili fidanlara zarar veren şahıslara uygulanan yaptırım ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
Zeytinlik alanlara imar yasağı getirildi. Zeytinlik alanlara konut ve turistik tesis yapılamayacak. Ancak zeytinliklerin kurul kararıyla maden, sanayi tesislerine açılabilmesini öngören maddede değişiklik yapılmadı. Üretim Reformu Paketi'nde yer alan düzenleme dün TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşüldü.
28 Şubat 1995, 3573 Sayılı Zeytin Koruma Kanunu
Yasanın 20. maddesi ''Zeytinlik sahaları içerisinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman bırakan tesis yapılamaz ve işletilemez'' denmektedir.
TMMOB Orman Mühendisleri Odası*:
Danıştay 8 inci Dairesinde açmış olduğu dava sonucunda, “Zeytin Orman Ağacı Değildir” yönünde karar verilmiştir. Bu karar, panelde de konunun uzmanlarınca tartışılmıştır. Sonuçta zeytinin orman ağacı olduğunda mutabakat sağlanmıştır.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesine bağlı Karakurt Mahallesi'nde dağınık, bozuk ve parçalanmış şekilde bulunan tarım arazilerini bir araya getirerek düzenli parseller halinde tarımın yapılmasını sağlamak için 2 yıl önce başlayan toplulaştırma uygulaması zeytin üreticilerini hasat zamanı sıkıntıya soktu.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Zeytinde aşırı sulamalardan kaçınılmalıdır.
Aşırı sulamalar sonucunda, topraktaki havalanma yetersiz olacağından, kök çürümesine ve phytopthora ve verticillium gibi fungal (mantari) hastalıklara neden olabilir. Bu tüm bitkiler için istenmeyen ve önerilmeyen bir durumdur.
Fidanlara ilk iki yıl sonra şekil budaması uygulanmalıdır.
Rüyada zeytin ağacı budamak; başarılı olup, refah içerisinde yaşamaya, hayırlı ve güzel bir yaşama, kimseye boyun eğmemeye, acıların da son bulmasına delalettir. Rüyada zeytin ağacı budamak; hayırlı işleri kovalamaya işaret eder.
İklim koşulları, ağaç yaşı, budama eksikliği, bakım eksikliği, zararlılar ve toprak kalitesi, zeytin üretimini olumsuz etkileyen faktörler arasındadır. Zeytin ağacının sağlıklı kalması ve verimli olması için, düzenli bakım yapılması ve zararlılardan korunulması gereklidir.
Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Çoğu zeytin çiçeği, erkek yapıda olduğu için, meyve üretemez. Hem erkek hem de dişi organa sahip olan zeytin çiçekleri “mükemmel çiçek” olarak adlandırılır ve bir ağaçtaki sayıları %5'i geçmez.
Toplanan zeytinden ne kadar zeytinyağı çıkacağı, özellikle üreticinin en çok merak ettiği konudur. 1 kg zeytinden 1 lt zeytinyağı çıkmaz. Zeytinyağı hesabı yapılırken 1'e 5 hesabı yapılmalıdır. Yani 1 lt zeytinyağı elde etmek için 5 kg zeytine ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri