Bebeğin ayına uygun olarak daha sonra bu sebze çorbasına mevsimine uygun diğer sebzeler eklenir. Daha sonra et, tavuk, baklagiller, bulgur vb eklenebilir. Mevsiminde eklenecek olan yeşil yapraklı sebzeler günlük olarak eklenip aynı gün tüketilmeli, ertesi gün kullanılmamalıdır.
Bebeğe ek gıda verilirken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Hazırlanan gıdalar en fazla iki saat içinde tüketilmelidir. Bebek 6-12 aylık dönemde iken ek gıda miktarı giderek artırılmalıdır.
Bebeğinizin yemeklerini temiz bir kapta buzdolabında saklayın. Fakat buzdolabında saklanma süresini uzun tutmamak gerekiyor. Uzmanlar bu süreyi 2 gün olarak öneriyor. Bu sürelerden sonra o gıdayı bebeğinize vermeyin ve atın.
Tencerede üzerini geçene kadar su ekleyip, 10 dakika haşlayalım. Son olarak muzu ve irmiği ekleyip, 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz. 4-5 gün buzdolabında tadı bozulmadan saklanabiliyor.
Su oranını 1,5 çay bardağı olarak ayarlayabilirsiniz. Not: Anne sütü veya formül mama karıştırarak hazırladığınız muhallebiyi tek öğünde yediriniz, ertesi gün servis etmeyiniz ve ısıtmayınız.
İlgili 33 soru bulundu
Dondurulmuş meyve, soğuk yoğurt, soğuk meyve püresi ve soğuk muhallebi bebeğinizi bir hayli rahatlatacaktır. “Soğuk ürünler bebeğime zarar verir mi?” diye düşünüyorsanız; minik hanım ya da bey gıdanın soğuğundan faydalanıp ağzında dolaştıracağı için pek endişe etmenize gerek yok.
Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır. Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında 1–2 saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıştırarak veya mikrodalga fırında ılıtılarak tekrar verebilirsiniz.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
Buzdolabında bebek yemeğini 2 günden fazla saklamamalısınız. Unutmayın, buzdolabınızın soğutma kuvveti ne kadar iyi olursa olsun bir yemeğin 2 günden daha fazla bekletilmesi, sakıncalıdır. Eğer derin dondurucu kullanıyorsanız, bebeğinizin yemeklerindeki buzu çözmek için yine buzdolabından faydalanabilirsiniz.
Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra saklama kabının vakumlu kapağı kapatılarak buzdolabına alınır. Patates püresinin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmeyen püre bozulmaya başlayacaktır.
Ek gıdalar başlandığı zaman da bebekler yine her istedikçe emzirilmelidir. Emzirme ek gıdalar ile birlikte 2 yaşa kadar sürdürülmelidir. Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Kolları ve bacaklarının sürekli hareket ediyor olması. * Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi.
1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı %60, süt miktarı ise %40 oranında olmalıdır.
Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir. Zira bebeğin temel beslenmesi anne sütü olarak devam ettiği için aç kalma riski yoktur. 3 gün boyunca bu gıdadan azar azar devam edilir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Anne sütü ve formül mama ilave edilmiş çorbayı soğuduktan sonra tekrar ısıtmayınız, ertesi gün tekrar aynı çorbayı bebeğinize servis etmeyiniz. Mümkünse az miktar tek öğün için hazırlayınız.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Biberonda mamayı bekletme zamanı kesinlikle 1 günü geçmemelidir. Sadece sütlü mamalarda değil sebze kapsamlı mamaları da taze, püre halinde tüketmek önemlidir. Taze sebzeler süt ürünlerine göre daha dayanıklı olduğu için buzdolabında en fazla 3 gün bekletilebilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
*6. Ayda 180 cc (1 çay fincanı ) *1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı ) *Erişkinler ise 960 cc( bir sürahi ) ile karnını doyurmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri