Bu doğrultuda tuz en önemli dengedir. Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Turşunun üzerinde çıkan beyaz katman, tuz miktarının az olması kaynaklıdır. Turşunun serin saklama koşullarında muhafaza edilmesi de oldukça önemlidir. Turşuda zar şeklinde yoğunlaşan maya, organizmalar sebebiyle sebzelerin yumuşamasına sebep olur.
Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Tuz miktarının az olmasından kaynaklanır. Turşunun üzerinde zar şeklinde yoğunlaşan maya organizmaları sebzelerin yumuşamasına neden olur. Maya tabakasının temizlenmesi ve tuz ilavesi ile yumuşama önlenebilir. Turşu suyunun çok fazla tuz ile hazırlanmasından kaynaklanır.
TURŞUNUZUN ÜZERİNDE BEYAZLIKLAR OLUŞTUYSA TÜKETMEYİN!
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Bulanık turşu suyunu düzeltmek için en olay yol turşunun üzerine 1 bardak kadar mor lahana eklemek olacaktır bu basit yöntemle hem turşunuz daha lezzetli hale gelecek hem de turşu suyunuz pembe bir renkte olacaktır. Dürüst olmak gerekirse bulanan turşu suyu su gibi şeffaf bir renge dönmez.
Barlanan turşuyu kurtarmanın tek yolu var.
Sebzeleri içine koyun ve üzerine bir ağırlık koyup hepsinin suyun içerinde kaldığından emin olun. Ben turşu kurarken sebzelerin üstüne büyük sadece mutfakta kullandığım taş koyuyorum, yoksa daha küçük bir kapağı üstüne koyup çöp şiş ile kenarlarından bastırıyorum.
Turşunun bulanıklaşmasının birçok nedeni vardır ve bu bulanıklaşma bazen normal kabul edilemez. Turşudaki normal kabul edilmeyen bulanıklığa kötü koku, sümüksü, küflenme ve yumuşama gibi durumlarda eşlik ediliyorsa artık o turşu tüketilmemelidir. Yani bu tür turşular yenilmez ve imha edilmek zorunda kalır.
Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Evet turşu çok zor bozulan bir gıda ama uygun koşullarda saklanmadığında kısa sürede bozulabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Turşu yapımında kullanılan Tuz, Sirke, Limon gibi malzemeler bakteri üremesini çok zorlaştıran bir ortam oluşturur.
Turşunun bir tüketim süresinin olmadığını dile getiren Korun, ''Öyle kompostolar, öyle konserveler var ki, 30-40 yıllıklar. Bizde 1972, 1976'da yapılmış konserveler, turşular var. Turşu, ağzı açılmadığı sürece, hava almadığı sürece 70-80-100 seneye kadar gidebiliyor'' dedi.
Mutlaka bir gece önceden sirkeli suya basın ki kumları süzülsün kolayca yıkayabilir..
Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur. Henüz kapağı açılmamış, olgunlaşma aşamasındaki fermente turşuları buzdolabına koymak ise her zaman gerekli değildir.
turşu gibi asidik ortamda kurt, kurtçuk üremesi imkansıza yakındır. en fazla oksijenle temas eden kısımda perlenme olur, o da ev turşususunda olur. zaten turşunun mantığı sebzeleri uzun süre bir şekilde daha sonra tüketmek üzere saklamaktır.
Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır.
Dayanma süresini uzatması sayesinde maydanoz, turşu yaparken vazgeçilmeniz olacak. Böylece sebzelerin küflenmesi de engellenmiş olacaktır. Ayrıca turşuları serin yerde muhafaza etmeyi de unutmayın ve tuz, su ve sirke oranı da bir turşunun yapım sürecindeki en önemli detaylardan biri.
Ustası uyardı: Turşularınızı karışık kurmayın, turşu suyunu kaynatmayın.
Not: Aspirini turşumuz kurarken ekleme sebebimiz turşumuzun daha geç baritlanmasını sağlamak içindir.
Sünme: Bu bozulma, salamurada veya meyve kesildiğinde içindeki sıvının salya gibi uzayan bir özellik kazanmasıdır. Domates ve lahana turşusunda görülür. Buna zar yapan mayalar veya laktik asit fermantasyonunda görev alan bazı bakteriler neden olabilir.
Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok.
Karbonatla turşu kavanozunun kokusunu giderme
İlk yapmanız gereken turşu kavanozunu ağzına kadar sıcak suyla doldurmak. Ardından bu suya bir çorba kaşığı karbonat ekleyin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde bir saat bekletin.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri