Beyin Apsesi Belirtileri Nelerdir? Baş ağrısı, bulantı-kusma, ateş, halsizlik, ense sertliği, ışığa hassasiyet, kaslarda güç kaybı, ciltte uyuşma, konuşmada bozulma, işitme, görme ve denge kaybı, nöbet geçirme görülebilir.
Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Teşhis çoğunlukla öykü, fizik muayene ve beyin görüntülemesi kombinasyonu ile konur. Kontrastlı ve kontrastsız MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) seçilecek görüntüleme tetkikidir. Beyin apsesi diğer beyin infeksiyonlarının aksine BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) incelemeleriyle teşhis edilmez.
Bazı apse türlerinde tek başına ilaç tedavisi mümkündür. Bazı durumlarda ise apse sorun oluştursa bile ameliyat çok risklidir ya da beynin derinliklerinde olan apseler için ameliyat yapılması mümkün olmayabilir. Bu durumlarda antibiyotik veya antifungal ilaçlarla apse tedavi edilebilir.
Paylaş: Beyin apsesi genellikle bakteri veya mantar enfeksiyonunun neden olduğu beyin dokusunda irin oluşumudur.. Enfeksiyon, travma veya ameliyat komplikasyonu olarak gelişebilir.. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir..
İlgili 25 soru bulundu
Eğer hafif bir beyin iltihabı geçiriyorsanız; yatak istirahati, bol sıvı, baş ağrısı ve ateş belirtileri hafifletmek adına anti-enflamatuar ilaçlar, antiviral ilaçlar ile tedavi yoluna gidilebilir. Hafif iltihaplar birkaç günde iyileşme gösterebilir.
Eğer apse doktor tarafından tedavi edilmezse baş-boyun bölgesindeki diğer alanlara yayılabilir. Hastanın nefes almasını engelleyecek bir şişlik hayati tehlike arz eder. Septisemi denen enfeksiyonun kan dolaşımına katılarak tüm vücuda yayılması durumu da ölümcüldür.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Halk arasında beyin iltihabı ya da beyin enfeksiyonu olarak da bilinen ensefalit, ölüme dahi yol açabilen ciddi bir hastalık türüdür. Olası nedenleri çeşitlilik göstermekle birlikte nadir gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Ensefalit, her yaştan bireyde ortaya çıkabilir ve genellikle virüs kaynaklıdır.
APSE NEDEN OLUR? Çoğu apseye bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Bakteriler vücudunuza girdiğinde, bağışıklık sisteminiz etkilenen bölgeye enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerini gönderir. Beyaz kan hücreleri bakterilere saldırdıkça, yakındaki bazı dokular ölür ve daha sonra içi irinle dolu olan apseler oluşur.
Mikrop kökenli beyin iltihapları mikrop ortadan kaldırıldıktan sonra düzelmesine karşın, bağışıklık sistemi hastalıkları sonucunda ortaya çıkan beyin iltihapları genellikle uzun süreli (kronik) hastalıklar oluştururlar.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Beyin iltihabı veya enfeksiyonu olarak da adlandırılan ensefalit, kişinin ölümü ile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Her yaş grubu kişi için risk oluşturan bu hastalığın nedeni çoğunlukla virüslerdir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beslenme yetersizliği, hijyen koşullarının kötü olması ve bağışıklık sisteminin zayıf olması, aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış olmak beyin iltihabına neden olabilmektedir.
İnflamasyon Belirtileri Nelerdir? Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen inflamasyon karakteristik olarak 5 belirtiye sahiptir. Bu bölgede oluşan ağrı, ısı artışı, kızarıklık, ödem ve fonksiyon kaybı, inflamasyonun 5 özelliğini oluşturur.
Stres, uykusuzluk, yorgunluk gibi etkenler baş ağrısını en çok tetikleyen durumlar olarak bilinse de özellikle ulak bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklar ve iltihaplanmalar da baş ağrısına yol açabilir.
Baş ağrısı ve ateşleri hafifletmek için asetaminofen, ibuprofen ve naproksen sodyum gibi anti-enflamatuar ilaçlar. Antiviral ilaçlar: Bazı virüslerin neden olduğu ensefalit genellikle antiviral tedavi gerektirir.
İlaç Tedavileri
Sıvı miktarını azaltıcı, idrar söktürücü (diüretik) tedavi verilebilir. Kortikosteroidler, bağışıklık sistemini baskıladığı için kullanılabilir. Kanın su çekici özelliğini artıran ilaçlar beyin ödeminin kısa süre için azaltılmasını sağlayabilir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.
Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Bu, görmezden gelinecek bir sorun değildir.
Apse anal bölgedeki kasların arasından ilerleyerek genişler ve bu bölgede birikir. Eğer bu apse zamanında boşaltılmazsa veya uygun şartlarda iyi boşalmazsa cilde kadar uzanır ve cildi iltihabi nekroza uğratarak cilde açılır. Böylece barsak içi ile cilt arasında bir bağlantı, bir tünel meydana gelmiş olur.
Diş apsesi vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu tepkimeler olarak gösterilebilir. Apseler ağız içinde çıkabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilir. Oluşan apseler ağrı ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açabilir.
Anal apse ilaç tedavisi ile gerileyebilir ancak her apsede olduğu gibi temel tedavi prensibi cerrahi drenajdır.
Diş apsesinin tedavisinde kullanılan 2 temel metot bulunmaktadır. Birincisi antibiyotiktir. Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri