Tomografi organların kesitler halinde görüntülenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme tekniğidir. Organların ayrıntılı bir biçimde incelenmesine olanak sağlar. Vücudumuzun herhangi bir bölümünde uygulanabilir. Beyin tomografisi kafa bölgesinde uygulanan tomografi işlemidir.
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır. Beyin tomografisi, ilaçlı ya da ilaçsız olarak çekilebilir.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Beyin MR'ı veya CT taraması
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir. MRI'ya giremiyorsanız bilgisayarlı tomografi (BT) iyi bir alternatiftir.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
İlgili 28 soru bulundu
Bilgisayarlı tomografi BT güvenilir sonuçları ve hızlı çekim özelliği sayesinde önemli kolaylıklar sağlamaktadır.
Beyin Tümörü Kan Testinde Çıkar Mı? Tüm kanser ve tümörlerde kanda lökosit hücre miktarı inanılmaz derecede artar. Kan tahlilinde ortaya çıkan sonuçlar ise sadece bir alarm zilidir. Böyle bir yükselme görüldüğünde daha detaylı inceleme için farklı kan tahlilleri istenir ve artan hücrelerin tipi gözlenir.
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Beyin kanamasının tespiti için bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen Bakanlık'ın, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığı, sık tomografi çektirenlerin vücutlarındaki birikmiş radyasyon seviyesinin 2.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.
Beyin tomografisi nedir ve ne zaman çekilmeli hassas bir konu. Uzmanlar BT cihazından çok sık yararlanıyor. Özellikle hastanelerin acil bölümünde trafik kazalarına ya da kafa travmalarına bağlı gelişen beyin hasarlarında mutlaka beyin tomografisi çektiriliyor.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
Fakat MR yumuşak dokuları tespit ederken, tomografi ise üç boyutlu görüntü almak için kullanılır. Aynı zamanda tomografi sistemi radyasyon üzerinden görüntüleme sağlarken, MR ise manyetik alan sistemli değerlendirir. Aradaki bu fark MR ile tomografiyi birbirinden ayırır.
Beyinde lezyon adı verilen lekeler, beyne MR çekildiğinde görülen lekelerdir. Bu lekelerin genellikle de iyi huylu olduğu bilinir. Bu nedenle de herhangi bir tehlikesi bulunmaz. Bu lekeler, beyinde bulunan kılcal damarların tıkanması sonucunda meydana gelir.
Beyin Mr'ında lekeler saptandığı zaman bu lekeler 3-6 ayda bir nörolojik muayene ve MR ile takip edilir. Çünkü bu lekeler birden fazla ise Multipl skleroz (MS) hastalığının veya beyin damar iltihabının başlangıcı olabilir. Ayrıca leke büyük ise beyin tümörünün ilk belirtisi olabileceği için takip edilir.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
Beyin metastazları tedavi edilmezse 1 ila 3 ay arasında hasta yaşamını kaybedebilir.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri