Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2023 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye'ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2023 tarihinden önce Türkiye'ye taşıt getiremez.
Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı 15 güne indirildi.
Cevap: Süresinin tamamını kullanan kişi çıkış tarihinden itibaren 185 gün yurtdışında bulunmadan aynı veya farklı bir taşıtı Türkiye'ye getiremez. Yeniden taşıt getirilebilmesi için 185 gün yurtdışında bulunulması gerekir.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Tüzel kişiliklere ait olan araçlar için şirket sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletname bulunmalıdır. Son olarak tüzel kişiliklere ait araçları getirecek kişilerin şirket çalışanı veya ortağı olduğunu gösterir belge bulunmalı ve tüm bu belgeler gümrük idaresine sunulmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurt içinde bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarından, yurtta kalma süresi 1 Şubat'tan sonra bitenler için sürenin 31 Ekim'e kadar uzatıldığını bildirdi.
uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir.
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir.
Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan (ana, baba, eş ve çocuklar) ve yerleşim yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce kullanılabilir.
İzin hak sahibi dışındaki kişiler taşıtı vekaletnameleri olsa da kullanamaz. İzin hak sahibi dışında taşıtı kullanmak için Türkiye'den veya yurtdışından alınmış vekaletnameler geçersizdir.
Yurt dışından araba getirme konusunda kendilerine izin verilecek kişilerin bir yıl içerisinde en az 185 günü yurt dışında geçirmiş olması gerekir. Sürenin bir gün dahi eksik olması koşul yerine gelmeyeceği için araç getirmeye engel teşkil eder. Söz konusu sürenin kesintisiz olması gerekmez.
Usulsüzlük kanununa göre uygun olmayan davranışlar cezası 159 liradır. Daha çok yapılan işlem bu kanununun sekiz katı olarak geçmektedir. Gerekli hesaplar yapıldığı zaman 1212 lira olarak bilinmektedir. Ayrıca parayı ödedikten sonra bazı yaptırımlara daha tabi tutulmaktadır.
GURBETÇİNİN ARACININ MİRASÇILARI TARAFINDAN VERGİSİZ OLARAK TÜRKİYE'YE GÖTÜRÜLMESİ Gurbetçinin mevzuattaki şartlara göre yabancı ülkedeki motorlu veya motorsuz araçlarını gümrük vergisinden muaf olarak Türkiye'ye götürme hakkına halk arasında “Permi hakkı” deniyor.
Türk plakalı araç ile Almanya'da belli bir süre kalma imkanı bulunmaktadır. Genel olarak şu an 2020 yılı itibariyle 3 ay gibi bir süre Almanya'da Türk plakalı araçla dolaşma hakkı verilmektedir. Bu süre sona erdiği zaman yeni bir süre için tekrar giriş çıkış yapılması gerekir.
Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez. Aile fertlerinden biri rahatlıkla aracı kullanabilir.
Yeni değişikliğe göre 3 ay gecikenler 954 TL ceza ödeyecekler. Araçlarını Türkiye'de 2 yıldan fazla bırakanların ödeyeceği cezaya zam geldi. Geçen yıl bu para cezası sırasıyla 1 aylık süre aşımında 260 TL, iki aylık aşımında 520 TL ve üç aylık aşımında 780 TL para cezası uygulanmıştı.
Kullanmakta olduğum aracım yabancı ülke plakasına sahiptir. Aracımı Türkiye'de kullanırken araç muayene istasyonlarında muayene yaptırabilir miyim? 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında araç muayenesi yapılmakta olup Ülkemizde tescil edilmemiş olan araçların muayenesi yapılmamaktadır.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Gümrük Vergisi Ne Kadar? Aracın motor hacmine göre değişen ÖTV miktarı araç fiyatına eklendikten sonra bu toplam bedelin %18 kadarı KDV olarak ödenir. Bunlar dışında Gümrük Vergisi adıyla bir vergilendirme yoktur.
Yurt dışından araba getirmek ve bunu gümrük vergisiz yapmak istiyorsanız belirli şartlara uymalısınız. Yurt dışında iki yıl geçirmiş kişiler, tekrar Türkiye'ye ikametgahını taşıyarak yerleşecekse bu durumdan faydalanır.
Türkiye'de yabancı plakalı araçlara düzenle nen trafik idari para cezası karar tutanakları veri tabanına işlendiği anda elektronik ortam da “http://ivd.gib.gov.tr” internet adresinde ki “Yabancı Plakalı Araç Ödemeleri” ekranın dan yabancı araç plakasıyla sorgulama yapılarak ceza bilgileri görüntülenmekte ve ödeme ...
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri