İtalyanca dilinden dilimize geçmiş olan kumpanya kelimesinin TDK'ya göre anlamları ise şu şekildedir. Aynı görüşü paylaşan ve aynı eylemi yapan kişiler topluluğu anlamına gelir.
Savaş kumanyası, askeri birliklerin savaş alanındaki gıda gereksinimini gidermek amacıyla hazırlanan paketlenmiş yiyeceklere verilen addır. Görece uzun raf ömrüne sahip ürünlerden hazırlanan kumanyaların yapımında genellikle konserve, pişirilmiş ya da dondurulmuş gıdalar kullanılmaktadır.
Kumanya kelimesinin kökeni İtalyanca dilidir. Kumanya kelimesinin İtalyanca dilindeki karşılığı compagna şeklindedir.
kuma - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe kuma “cariye, erkeğin ikinci karısı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen küni veya küŋ sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Orta Farsça knīg veya kanīg “kız” sözcüğünden alıntıdır.
kumbara - Nişanyan Sözlük. Farsça χumbare veya ḳumbare خمبره “küçük küp” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kumbara, para biriktirmek için kullanılan, metal, seramik, porselen, plastik vb. maddelerden yapılan, üzerinde para atılacak bir deliği (bazı çeşitlerinde banknotlar için yuvarlak delik) ve altında içini boşaltmak için kullanılan çoğu zaman kilitli kapağı bulunan değişik biçimlerde üretilmiş küçük kutucuk.
17. Neden kumbaralar domuz şeklinde? Ortaçağ döneminde İngilizler paralarını 'pygg kavanozu' denilen turuncu, kil kavanozlara koyuyorlardı. Fakat zamanla bu pygg kavanozları kayboldu ama ismi kaldı. Pygg kelimesi gün geçtikçe İngilizce 'pig' yani domuz kelimesine benzetilerek kumbaralara bu şekil verilmeye başlandı.
Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
Kuma olmak özellikle bir kadının, evli bir erkek ile eş haline girmiş olması anlamına gelmektedir. Yani medeni kanun dışında birden fazla kadının, bir erkekle evlenmesi üzerine, o kadınlar için dile getirilen ve birbirlerine söyledikleri anlamdır.
Kuma, çok eşli bir erkeğin ilk eşi dışındaki eşlerinden her biridir. Aynı anlamdaki Orta Türkçe kuma sözcüğünden gelir. Çok eşlilik aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülkede yasa dışıdır.
Kumanya kutusu yardım amaçlı ya da toplu kuru – konserve erzak alımından kullanılan koli çeşididir. Kumanya kolisi genelde yardım ve topluma destek amacıyla kullanıldığından ebatları, baskıları çeşitlenmektedir. Kumanya kolisi, Ramazan kolisi olarak da geçmektedir.
Ramazan kumanyası ise Ramazan ayında ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım etmek amacı ile hazırlanan yardım kolisine verilen isimdir. Hazırlanan ramazan kumanyası sayesinde ihtiyaç sahibi Müslümanların iftar sofrasında ve sahur Ramazan ayının bereketini yaşaması sağlanır.
Kumanya; temel gıda malzemelerinden oluşan, ihtiyaç sahibi kişi veya ailelere ulaştırılan yardım paketidir. Kumanyanın içeriği, dağıtım yapılan ülkelerde tüketilen gıda maddelerine göre değişmekle beraber genel olarak kuru gıda maddelerinden oluşmaktadır.
Kumanya, paketler halinde hazırlanan bir yiyecek stoklarına verilen isimdir. Hazırlanan paketler içerisinde temel yiyecek ve içecek maddeleri bulunmaktadır. Bu paketler, ihtiyaç sahibi kimselere dağıtılabilir. Bunun dışında kumanyalar Ramazan ayı gibi özel zamanlarda hediye olarak da verilmektedir.
Klasik bir Ramazan kumanyası içerisinde yer alabilecek ürünler şöyledir; zeytin, reçel, salça, çay, şeker, makarna, un, tuz, yağ, pirinç, bulgur, mercimek, irmik, nohut, kahve, meyve suyu, su, kuru fasulye, helva, maden suyu, bal, zeytinyağı.
Kumanya içerisine genellikle kolay tüketilebilen ve kolay bozulmayacak gıdalar koyulur. Özellikle insanların temel ihtiyacı olan su, mutlaka kumanya içerisine eklenir. Bunun yanı sıra, çok yer kaplamayan ve küçük gıdalar tercih edilmelidir. Her gıdadan belirli miktarlarda eklenmesi de önemli bir konu oluyor.
İki eşlilik veya bigami, tek eşliliğin zorunlu olduğu kültürlerde, bir kişiyle yasal olarak evliyken bir başkasıyla evliliğe girme eylemidir.
Kuma kelimesi sözlüklerde "Aynı erkekle evli olan kadınların birbirine göre adı, ortak:" ve "evli bir erkeğin, karısının üzerine getirdiği ikinci kadın, erkeğin birden fazla olan eşlerinden her biri, aynı erkekle evli olan kadınların birbirine göre ad" şeklinde açıklanmış.
Anadolu'nun birçok yöresinde kumalık halen aktif şekilde sürdürülüyor. Bazı erkekler 2, bazıları ise 3 ve daha fazla kadınla evli. Özellikle kadınların okutulmadığı yörelerde kumalığa sıklıkla rastlanıyor.
Karan ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Karan ismini koymak caizdir. KARAN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Karan ismini kullanan 9.572 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Karan ismini kullanan 3.175 kişi bulunmaktadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Kayra ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Yüksek büyük tutulan ya da sayılan birinden gelen iyilik, lütuf. Şafak vaktinin kızıllığı.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
Aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit'in aşık olduğu Adonis'i, domuz kılığındaki Aras öldürmüştür. Domuz kılığında hainlik yaptığı için bu hayvan asırlarca sevilmemiştir. Bu cinayetten dolayı, kadınlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet yağdırmaktadır. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir.
Türkoloji'deki yaygın görüşe göre Türkçedeki çocuk sözünün ilk anlamı 'domuz yavrusu' iken zamanla bazı koşullara bağlı olarak değişime uğrayıp ikinci anlamı olan 'çocuk'u bünyesine dâhil etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri