Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Ensefalit (Beyin iltihabı) belirtileri, genellikle ani gelişir ve şiddetlidir. Viral beyin iltihabı olan kişiler, çoğunlukla grip benzeri belirtiler gösterirler. Ensefalit belirtileri, genel olarak ateş, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı, yorgunluk, bitkinlik halidir.
Bazen CSF örnekleri virüsü veya diğer bulaşıcı ajanları tanımlamak için test edilebilir. Diğer laboratuvar testleri: Boğazın arkasından kültür alınabilir; kan, idrar veya atılım örnekleri virüsler veya diğer bulaşıcı ajanlar için test edilebilir.
Virüs, bakterinin ve mantarların neden olduğu efeksiyöz ya da bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasına bağlı olarak otoimmün süreçlerle beynin aktif dokularının iltihaplanması olarak tanımlanır. İltihabi süreç yani enflamasyon beynin şişmesine neden olur ve bundan dolayı birçok belirti ortaya çıkar.
Antiviral ilaçlar, antibiyotikler veya diğer tedavi seçenekleri bulunabilmektedir. Ayrıca, beyin fonksiyonlarını koruyan veya destekleyen tedaviler de uygulanabilmektedir. Tedavi etkili olması ve hastalığın komplikasyonlarını önlemek için mutlaka uzman bir doktora başvurulması ve önerilerine uyulması gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Beyinde ciddi hasar oluşumuna neden olan beyin iltihabı, sinir sisteminin fonksiyonlarında hayati tehdit eden işlev bozukluğuna yol açmaktadır. Erken dönemde teşhis edilip, etkin bir tedavi uygulanmadığı takdirde ölümle neticelenebileceği gibi, kalıcı- ağır bedensel ve zihinsel fonksiyon kayıplarına yol açabilmektedir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Viral Enfeksiyonlar
Bu virüs genellikle solunum yollarında enfeksiyona neden olarak ateş, titreme, terleme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ile kendisini gösterebilir.
Nedeni kesin olarak belli olamayan bir hastalıktır. Ancak yaygın olarak bilinen nedenleri arasında viral enfeksiyonlar yer alır. Ayrıca bulaşıcı olmayan iltihaplanmalar da beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Her yaş grubunda gelişebilecek olan hastalığın riskini artırabilecek etkenler de bulunmaktadır.
Beyin – Omurilik Sıvısı (BOS) Analizi
Ensefalit ve menenjit için kullanılan birincil tanısal araçtır. BOS analizi, bir BOS numunesi için istenilen ve uygulanan çeşitli testleri içerir. Beyin – omurilik sıvısı numunesi lomber ponksiyon veya spinal ponksiyon denilen bir işlemle alınır.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Herpes simpleks ensefalit (HSE), insan merkezî sinir sisteminin viral bir enfeksiyonudur. Yılda en az 500.000 kişiden 1'inin etkilendiği tahmin edilmektedir ve bazı çalışmalar 100.000 canlı doğumda 5.9 vaka insidansı olduğunu göstermektedir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Karaciğerimiz hasarlandığında kendini tamir edebilirken, beyinde bir hasar olduğunda kendini tamir edemeyeceği düşünülürdü. Araştırmalar yenilenme hızı karaciğer kadar olmasa da beyin hücrelerinin de kendini yenileyebildiğini gösterdi.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Beynimizin düzgün çalışması ve hayatta kalması için oksijenlenmesi şarttır. Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri