Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Kuvvet kaybı, Şiddetli baş ağrısı, Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, Nöbet geçirme gibi bulgular beyin hasarının başlıca belirtilerindendir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Beyin dokusunun darbenin direkt etkisine bağlı zedelenmesi doğrudan hasardır. Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır. İlk 2 yıl iyileşme daha hızlı olsa da, bu hastalarda geç dönemde de iyileşme potansiyeli ortaya çıkabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Oksijene en çok ihtiyacı olan organlardan biri olan beyin, oksijensiz kaldığı sürede saniyeler içerisinde hasar görmeye başlar. Beyne oksijenin az gitmesine hipoksi denirken, oksijenin hiç gitmemesi durumuna ise anoksi denmektedir.
Organ bağışı konusunda kritik bir öneme sahip olan beyin ölümü tıbbi olarak ölüm sayılır. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayata dönme şansı yoktur. Organ bağışında, insanların kafasına takılan temel meselelerden biridir beyin ölümü.
Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Nedenleri arasında düşmeler, araç çarpışmaları ve şiddet sayılabilir. Beyin travması, kafatası içindeki ani bir hızlanma veya yavaşlamanın veya hem hareket hem de ani darbenin karmaşık bir kombinasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Genellikle uzun süren kalıcı etkiler bırakmaz ama eğer bu sarsıntılar tekrarlayıcı bir hale gelirse yani örneğin futbol oynuyorsanız ve kafasına sık sık top çarpıyorsa uzun vadeli bazı olumsuzluklar doğurabilir.
Travmatik beyin hasarı, kafanın ani ve şiddetli bir şekilde bir nesneye çarpması (araba camı, kalorifer, beton gibi) ya da bir nesnenin kafatasını delerek beyin dokusuna zarar vermesi (kurşun, çivi gibi) sonucu ortaya çıkan beyin yaralanmalarıdır.
Her seferinde şiddetli darbeler beyin kanamasına yol açmaz. Kimi zaman kafa bölgesine alınan küçük hasarlar dahi beyin kanaması sorununa sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kan sulandırıcı (aspirin ve benzeri ilaçlar) ilaçları devamlı kullanan kişilerde bu durum oluşabilmektedir.
Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.
Baş bölgesinde meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkan kafa travması acil tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık problemidir. Belirtiler hafif, orta veya şiddetli seviyede olabilir. Bağ ağrısı, baş dönmesi, sersemlik gibi bulgular zamanla yerini hafıza kaybı, duygu değişimleri gibi ciddi belirtilere bırakabilir.
Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor. Herhangi bir hastalık olmasa da beynimizin yeni hücreler ve bağlantılar oluşturabilme özelliğini kullanabilmemiz için her yaşta öğrenmeye devam etmeliyiz.
Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Hafif kafa travmalarında, genellikle bilinç kaybı çok kısa süreli olur. Bilinç kaybı birkaç saniye veya dakika içinde normale döner. Semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi ve hafif bulantı gibi hafif bir düzeyde görülür.
Çoğu zaman kafanın çarpıldığı kazalar beyin sarsıntısına neden olur. Tipik belirtiler baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk ve hafıza kaybıdır. Semptomlar belirginleşirse ambulans aranmalıdır. Belirtiler kazadan hemen sonra veya en geç 48 saat sonra ortaya çıkar.
Solunum ve dolaşımı olmayan bir kimsede, 0-4 dakika : Geri dönüşümsüz beyin hasarı yoktur. 4-6 dakika : Beyin hasarı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri