Anadolu'da bir türlü paylaşılamıyor olsa da beyti kebabının İstanbul ile özdeşleşmiş olmasının sebebini ve adını nereden aldığını gelin hep beraber yine bir lezzet yolculuğunun içinde öğrenelim.
Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir. Kuzunun bonfile biftek kısmından yapılan Beyti hem lezzeti hem de pratikliği açısından ızgarada oldukça tercih edilir.
Bugün 94 yaşında olan Beyti Güler'in imza yemeği olan bu et tabağı gibi, restoranı da kendi adını taşıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bu adam yaşayan bir tarih, hem işini iyi yapıyor, hem ülkesini çok seviyor, hem de çok kibar. BEYTİ GÜLER KİMDİR? 1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür. Kuzunun sırtında pirzola ile but arasında kalan pirzolanın arka bölümüdür.
Yöresel Yemekler
Beyti Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, tavuklu düğün çorbası, beyti kebabı, bulgur pilavı ve saray tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Dinlenmiş olan beyti şişler yağlı kağıt serilmiş fırın kabına sıralanır. Ardından sebzeler iri doğranmış olarak etlerin üzerine yerleştirilir. Üzeri yine yağlı kağıt ile kapatılır ki etlerin sebzelerin suyu ile yumuşak bir şekilde pişmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 1 saat 15 dakika kadar pişirelim.
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Acı katılmayan kebaba da 'Acısız Adana' denir. Kıymanın içine sarımsak katıyorlar 'Beyti' diyorlar. Acı katmıyorlar 'Urfa' diyorlar.
Beyti, genellikle kebapçılarda soğan salatası ve bulgur pilavı ile servis edilir.
Özellikle 1-2 yaşları arası erkek kuzu etinin sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanmaktadır. Kuzu eti ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Kıyma makinesinde çekilmiş etten kebap olmaz.
Aile. Soy, nesil. (Mimarlık) İçinde oturup barınılacak yapı.
Beytilerimizi servis tabağına yerleştirelim. Ortasına bolca yoğurt, üzerlerine de hazırladığımız domatesli sosu güzelce gezdirdikten sonra isteğe bağlı olarak kıyılmış maydanoz serpiştirelim. Ev usulü enfes beyti kebabımız servise hazır. Afiyet olsun!
Beyti Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
400gramkıyma. 1adetyumurta. 1dişsarımsak. 1adetkuru soğan.
Baklavalık Yufkadan Beyti Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, kremalı havuç çorbası, baklavalık yufkadan beyti kebabı, gavurdağı salatası ve bademli keşkül (keşkül-ü fukara) son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Özellikle İstanbul'da bulunan et işletmelerinde ayrı bir müşteri portföyü olan Balıkesir kuzusuyla da ilgili bilgi veren Karabulut, "İlimizin süt kuzusu Türkiye'nin en meşhur kuzusudur. Balıkesir kuzusunun özelliği kıvırcık kuzu olması ve burada yetişmesi.
Kuzu Lokum, kuzunun bel bölgesindeki kemik, yağ ve sinir gibi kısımların güzelce temizlenmesinden sonra kalan kısma denir.
Kuzu eti samanla beslenenlerin ki koka fakat dağ bayır yaylanan köy kuzuları kokmaz.
Üç kuşaktır ayakta kalmayı başaran Güler ailesi, en üst kalitede et hazırlayan ve servis eden bir restoranı yönetiyorlar. Florya'nın şık bir caddesinde 11 yemek salonu, 5 mutfağı olan bir villa da hizmet veren Beyti Güler, bugün ilerleyen yaşına rağmen her gün işinin başında...
Beyti Florya, 1945'lerde Küçükçekmece'de temiz ve sade bir mekanda başlayan öyküsünü, günümüzde Florya'daki 450 kişilik bu doğaya saygılı mekanda sürdürüyor. İftar menüsünün fiyatı kişi başı 1750 TL.
Küçük parçalar halinde doğranmış etler zırhta çekilerek kıyma haline getirilir maydanoz ve şeker biber ince ince doğranır. Sarımsak iyice dövülür. Hazırlanan bu malzemeler içine tuz ve karabiber ilave edilerek önceden hazırlanan kıyma harcına karıştırılır. Daha sonra porsiyonlar halinde servise hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri