Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Yağ Bezesi Ağrı Yapar Mı? Yağ bezeleri ağrıya sebebiyet vermez. Şayet ağrı yapıyorsa kötü huylu yağ bezesi olup olmadığı ihtimaline yönelik olarak tıbbi açıdan bir müdahale yapılması gerekir.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkıp cildin altında bir yumru gibi ele gelen sertlikler, kişinin ilk anda paniğe kapılmasına neden olabiliyor. “Lipom” adı verilen bu yağ bezeleri genellikle kanserli dokular olmamasına karşın, büyüme hızlarına dikkat edilmesi gerekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Vücutta oluşan kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığı ile koltuk altı bezine ulaşır ve bu bölgedeki lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Kanser hastalıklarında koltuk altında ele gelen beze, yumru ve şişlik oldukça önemlidir.
Kistler, cildin yüzeyine yakın olduklarında yumuşak kabarcıklar gibi hissedilir, ancak cildin altında daha derine geldiklerinde sert topaklar gibi hissedilirler. Derinin yüzeyine yakın sert bir kist, genellikle sıkışmış ölü cilt hücrelerini veya proteinlerini içerir.
Hodgkin Lenfoma, lenf düğümlerindeki büyümeyle kendini gösterir. Bazı hastalarda Hodgkin Lenfoma belirtileri; kilo kaybı, geceleri terlemesi, tekrarlayan ateş yükselmesi şeklinde görülür. Hastalığın hangi evrede olduğunu saptamak için genellikle bilgisayarlı tomografi ve kemik iliği biyopsisi gerekir.
Lenf bezleri tüm vücutta vardır ama büyük bir çoğunluğu boyunda yerleşmiştir. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerde özellikle çocuklarda boyunda elle hissedilebilen yumrular olabilir. Çocukların boyunlarının ince olması da bu lenf düğümlerinin kolay hissedilmesinin diğer bir sebebidir.
Yağ Bezesi Kendiliğinden Geçer Mi? Yağ bezelerinin kendi kendine geçmesi mümkün olmayan bir durumdur. Bu bezeler cilt altında uzun sürede biriken kitleler oluğundan, cerrahi müdahale veya radrofrekans tedavisi ile tedavi edilmelidirler.
Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır.
Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Yağ bezesi, cilt altında adiposit olarak isimlendirilen yağ hücrelerinin yumuşak ve ağrısız nodül şeklinde tümörleşmesidir. 1-10 santimetre arasında değişken boyutları ile normal yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgede oluşabilen bu yapılar dış kısımlarında fibröz bir kapsüle sahiptir.
Yağ bezelerinin çevresinde bir kapsül vardır. Bu kapsül sayesinde yağ bezesi üsteki deriye yapışmaz. Deri üzerinde basmakla kolayca oynar ve parmak altından kaçar. Genelde bunlar ağrısız ve yumuşak kıvamdadırlar.
Yağ bezesi, derinin altında gelişen yağ dokularına ve onların deri üzerinde yarattığı şişkinliğe denir. Yuvarlak veya oval şekilli olurlar. Yağdan oluşan bu bezeler çoğunlukla zararsız oluşumlardır. Yavaş yavaş büyüdükleri için belli bir büyüklüğe gelene kadar fark edilmezler.
Erişkin bir hastada boyundaki bir kitleye ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı ve sigara kullanımı öyküsü eşlik ediyorsa bu durumda kötü huylu bir kitlesel oluşum akla gelmelidir. Baş-boyun kitlesi ile başvuran her hastaya burun, geniz, yutak ve gırtlağı içeren detaylı bir endoskopik muayene yapılmalıdır.
Boyunda karşınıza çıkan şişlik enfeksiyona bağlı olarak büyümüş bir lenf bezesine, doğumsal kaynaklı kistik bir kitleye ve bu kitlenin aniden büyümesine, baş boyun bölgesinde yerleşmiş kötü huylu tümörlerin buradaki lenf bezelerine yayılmasına, lenf bezlerini tutan iyi veya kötü huylu hastalıklara bağlı olarak olabilir ...
Herhangi bir enfeksiyon olmaksızın boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişlikler küçülmüyor, aksine her geçen gün büyüyorsa dikkat. Ele gelen ve 1 santimin üzerine çıkan bu şişlikler lenf bezleri tümörünün habercisi olabilir.
Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan kanser türüdür. Bunlar, bağışıklık sisteminin bir parçası olan hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücreleridir. Lenfomada, lenf nodlarında, lenf damarlarında ve vücudun diğer organlarında anormal sayıda lenfosit meydana gelir.
Lenf kanserinde lenfosit adı verilen hücreler, lenfoma hücresine dönüşür. Bu hücreler lenf bezleri ve diğer dokularda kontrolsüz biçimde çoğalarak kitleler oluşturur. Çoğu vakada hastalığın nedeni bilinemez. Ancak EBV ve HIV enfeksiyonları ile lenfoma arasında ilişki bulunmuştur.
Yine genel olarak kötü huylu tümörler (yani kanser ya da sarkomlar) kısa sürede büyüyen, bazan 5-10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşan, beklemekle küçülmeyen, büyüdükçe çevre dokuya uzanarak hareketi azalan, komşu dokuların şeklini ve işlevini bozan kitlelerdir. Büyüdükçe ağrılı olabilirler.
Böbrek taşı belirtisinin başında şiddetli ağrı gelmektedir. Ağrı böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve sık idrar hissi yaşanabilir. Ağrı dalgalar halinde ve yoğunluğu değişen şekilde hissedilebilir.
Sizler için derledik. Kistler, cilt yüzeyine yakın oldukları zaman yumuşak kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Ama cildin daha alt tabakalarında ise daha sert kabarcıklar olarak karşımıza çıkar. Derinin yüzeyine yakın olan sert bir kist ise, proteinleri ya da ölü hücreleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri