Geri dönülemeyecek bir iş yapmak, söz söylemek veya bir harekette bulunmak.
Cümle içerisinde günlük yazışmalarda veya konuşmalarda deyimler çok sık kullanılır. Ok yaydan çıkmak deyimi de bunlardan birisidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır. - Geri dönülemeyecek bir iş yapmak, söz söylemek ya da bir harekette bulunmak.
Geri dönülemeyecek bir iş yapmak, söz söylemek veya bir harekette bulunmak.
ok atışında da aynı mantık geçerlidir. ok yaydan çıktığı zaman kuvvet yeni uygulandığı için ok sinuzoidal hareket etmektedir. zaman geçtikçe bu sinüzoidal hareket kaybolacaktır ve sonuçta ok sağa sola yalpalamayacaktır.
Şaft aslında okun kendisidir. İçi dolu veya boş malzemeden olmaktadır. Yay ve atış tarzına göre malzemesi, bunların yanında okçunun kol boyuna göre de ağırlığı ve esnekliği değişmektedir. Karbon, alüminyum, cam elyaf (fiberglas) ve ahşap olarak binbir çeşit ok şaftı bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
OK PİNİ (DİĞER ADI PİN NOCK)
Ok pini şaftın arkasına takılır ve daha sonra ok arkalığının takılması sağlanır. Kısaca ok pini, şaft ve arkalık arasında bütünleştirici bir görevi üstlenir. Her şafta uygun ok pini alınmalıdır.
Okçunun zikr'i, doğruluk, Tanrı ve gerçek anlamına gelen "Ya Hak"tı.
Ku alçĭrat' (Göz kamaştırıyor) “çok renkli ya da çok çeşitli bir manzara karşısında nereye bakacağını şaşırmak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “göz kamaştırmak” şeklinde kullanılmaktadır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
Deyim. [1] Çok acıkmak.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Deyim. [1] Parasını kazanç getirmeyecek bir işe yatırmak. [2] Gereksiz harcama ve yatırımda bulunmak.
Gönül almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yanlış kapı çalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
Bu deyimin anlamı; çok konuşan bir kimsenin şuan ki durumda sessizliğe bürünmesi şeklinde açıklanmaktadır. Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
“Komaya girdi, abbas yolcu mu ne?” Abesle iştigal etmek : Yersiz, yararsız, boş ve anlamsız şeylerle vakit geçirmek.” Şu yaşa geldin, ama abesle iştigal etmekten vazgeçmedin.” Abuk sabuk konuşmak : Düşünmeden, birbiriyle ilgisi olmayan, tutarsız, saçma sapan söz söylemek.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Dünya bir araya gelse DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Bütün insanlar engel olmaya kalksa bile, asla, hiçbir zaman, kim ne derse desin” anlamında, yine bildiğini yapma durumu için kullanılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri