Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Bezelyenin en bol olduğu zamanlar mayıs aylarıdır. İlkbaharın ilk zamanlarında ekilen bezelyeler mayıs ayında hasat edilir. Bu hasat süresince Pazar tezgahlarında birçok bezelye görmek mümkündür. Bezelyeyi her mevsim tüketebilirsiniz.
Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.
Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci - yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler; 15 Nisandan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir.
Bezelye de bu yasaklı listenin başında gelen sebzelerdendir… Bezelye yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında yer alır. Ancak bilinenin aksine oldukça tok tutucu bir alternatiftir100 gramında ortalama 18 gr. protein ve 4.5 gr. lif içerir.
Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir? Patlıcan yaz ve sonbahar sebzesidir. Yani ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, "Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Buzlukta yaklaşık 10 ay süre ile saklayabileceğiniz bezelyeleri dondurucuya atmak için en ideal mevsim ilkbahar mevsiminin sonları yaz mevsiminin başlangıcı olan zaman dilimidir. Yani mayıs ayı sonu haziran ayı boyunca temmuz ayının ortalarına kadar buzluğa bezelye atmak için en ideal zamandır.
Bezelyeler, gelişmenin ilk devrelerinde -5 dereceye kadar soğuğa dayanabiliyor. 30 derece üzerindeki sıcaklıklar ise verimi büyük ölçüde azaltıyor. Yetişme süresi boyunca düzenli ve yeterli miktarda su isteyen bezelyenin kuraklığa dayanıklı olmadığının altı çiziliyor.
Bezelye tohumu ve fidesinin iklim şartlarının uygun olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekimi yapılabilir.
Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir.
Bezelyenin hasadı Mayıs ayı itibariyle başlar. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları boyunca tezgahlarda bolca bulunur.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
10-200 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür.
Kalori değeri yüksek olmayan bezelye, yağ oranı da düşük olduğundan dolayı diyette rahatlıkla tüketilebilir. Fazlalık kilolarını vermek isteyen kadınların diyetlerinde tercih edebilecekleri bezelyenin 100 gramında 4.5 gram lif ile 18 gram protein vardır.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri