Tuz, tarçın, yenibahar, karabiber ve nane eklenerek ocağın altı kapatılır ve tenceredeki bütün malzemeler karıştırılır. Hazırlanan dolma içi soğumaya bırakılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç biberlerin içine doldurulur.
Dolma Harcının Hazırlanması: Yoğurma kabı içine kıyma, soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, domates, sarımsak, domates salçası, dolma baharı, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
Bulgurlu Biber Dolması Tarifinin Pişirme Önerisi
Dolmalarınızın iç harcına nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilir, dolmalarınızı fırında pişirebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz.
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Salça, pul biber, karabiber, reyhan, sumak, sıvı yağ ve tuz eklenerek el ile güzelce karıştırılır. Yapılan iç harç, dolmalık biberlerin içine doldurulur.
İşte işin püf noktalarından birisi; tarçın! Biber dolmanızı yiyenlerin damaklarını şenlendirecek bir çay kaşığı kadar tarçını karışıma ekliyoruz. Bir adet limonun suyunu (yarım çay bardağı kadar) harcımıza katıyoruz.
dolma baharıİçinde karabiber, tarçın gibi baharatlar bulunduran ama içerisinde ağırlıklı olarak yenibahara yer veren bir karışımdır. Çeşitli baharatların karışımından oluşmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle dolma içine konulan ve lezzet veren bir karışımdır.
Ardından kaba 1 adet küçük boy ince ince doğranmış soğan, 1 diş ince ince doğranmış sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 tutam ince ince doğranmış maydanoz, damak tadınıza göre kimyon, karabiber, kuru nane ve tuz koyun. Son olarak kaba yarım çay bardağı zeytinyağının çoğunu koyun.
Pirinci ve bulguru bol suyla iyice yıkıyoruz. Kavurduğumuz soğanlarımızın içine zerdeçal, karabiber, yenibahar, tuzu ve naneyi ekliyoruz.
Bir kaba hazırladığımız salça, pirinç, soğan, karabiber, domates, maydanoz, tuz, çok az sıvıyağ ve naneyi ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra bu harcı biberlere doldurun. İçine harç koyduğunuz biberleri, tencereye dizin. Harcı yaptığınız kabın içerisine sıcak su koyun.
Ardından soğanlı karışıma yıkanmış pirinç, nane, kimyon,yenibahar ve tuzu ekleyip karıştırın. Son olarak kuş üzümünü ekleyin. Üzerine yarım su bardağı sıcak su döküp ocağın altını kapatın. Yaklaşık 5 dakika soğuyan iç harcınız ile biberleri doldurun.
Malzemeler: 500 gr kıyma (tercihe göre orta yağlı kuzu kıyma, 1 defa çekilmiş) 2 su bardağı pirinç 1 çay bardağı tane sumak.
Etli biber dolmasında en önemli püf noktası, adından da anlaşılacağı üzere kıyma seçimidir. En güzelinden yağsız dana kıyma tercih etmelisiniz. Bol soğan, sarımsak, nane ile birleştiğinde etli biber dolmanız tadına doyulmaz hale gelecekir.
Pirinç, kıyma, sıvı yağ, dereotu, baharatlar ve salçayı bir kapta iyice karıştırıyoruz. Dondurucudan çıkardığımız dolma biberlerine(buzu çözülmeden) hazırladığımız iç harcı çok tepmeden tatlı kaşığı yardımı ile dolduruyoruz.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Salçalar da koyulup kavurmaya devam edilir. Ardından baharatlar, pirinç ve daha sonra küçük küçük doğranmış domates de eklenerek 10 dakika kavrulur. Doldurmaya hazır olarak ılımaya bırakılır.
Sarmaların pişerken dağılmaması için üstünü porselen bir tabakla kapatın. Artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir. Karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak ince doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır. Diğer taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmı açılır ve güzelce yıkanır.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri