Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazede yer alan kemik metastaz tedavi yöntemleriyle acı hafifletilebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Kemikte en çok görülen kemik kanseri türüne Osteosarkom denir. Kemik kanseri öncelikle kemik hücrelerinde başlar. Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür.
Akut lösemiler tamamen şifa sağlanabilir hastalıklardır. Hem akut miyeloid lösemi (AML) hem akut lenfoblastik lösemi (ALL) için hastaların büyük bir çoğunluğunun tam şifa şansı mevcuttur.
İlgili 40 soru bulundu
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Kemik iliğinin kötü huylu kanseri olarak bilinmektedir. Genelde 50 ile 70 yaş arasında görülmektedir. Osteosarkom, en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Kalça ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.
Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Kemik dokuya yayılan kanser hücreleri herhangi bir belirti vermeyebilir. Bununla beraber uzun süre tanı konulmayan hastaların sayısı azımsanmayacak sayıdadır. Kemik metastazı tanısı için sintigrafi, PET, BT ve çeşitli kan tetkiklerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir. Bu ise kişinin hayatını tehdit eden ciddi hastalık tablosuyla sonuçlanır.
Kemiklerde görülen kanserin yayılması metastaz olarak adlandırılır ve kemik metastazı daha zayıf, kırılgan hale getirir. Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar.
Bu kanser türü ise 4 farklı evreden oluşur. Kanserin evreleri tespit edildiğinde kanserli hücrelerin yayılma ve büyüme hızları da gözlemlenebilir. Kemik kanseri tedavisi de genel olarak kanserin türüne ve evresine göre farklılık gösterir. Çoğu durumda kemoterapi yöntemine başvurulur.
Büyüme çağı sonrası (20-40 yaş) eklem yerlerine yakın bölgede, ayakta kalmakla artan, uzun süreli ağrı durumunda dev hücreli kemik tümörü veya fibröz displazi belirtisi olabilir. Sırtta eğrilik (skolyoz) ve ağrı varsa osteoid osteoma- osteoblastoma isimli iyi huylu kemik tümörü belirtisi olabilmektedir.
Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır? Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
İyi huylu kemik tümörleri genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda, kötü huylu tümöre dönüşme riski olduğundan takip edilmesi gerekmektedir.
Kemik kanseri nedenleri arasında; Genetik Faktörler: Kemik kanseri oluşumunda genetik faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir. Bazı genlerin mutasyonları, kemik kanseri riskini artırabilir. Ailesinde kemik kanseri öyküsü olan kişilerde kemik kanseri görülme riski daha yüksektir.
Ağrı sürekli olup geceleri ve hareketle artar. Hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması, batma tipinde ağrılardan yakınır. Kas kasılmasına bağlı olarak kasılma çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabilir.
Kemik tümörleri genelde iyi huylu olur, fakat kötü huylu olan durumlar da oluşabilmektedir. Kötü huylu olan türler ise iki farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri kemiğin kendi tümörleridir. Bir diğeri ise diğer organlarda oluşan tümörlerin kemiğe yerleşmesidir.
Kötü Huylu Kemik Tümörlerinin Evreleri (Kemik Kanseri)
Kötü huylu kemik tümörlerinin yani kemik kanserinin ise 4 evresi mevcuttur. En düşük evre seviyeleri, tümörün daha küçük ve başlangıç seviyesinde olduğunu göstermektedir. Dördüncü evrede ise kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.
Lösemi, kemik iliği ve kanın kanseridir. Kemik iliğinde tüm hücrelerin ana hücresi olan kök hücrelerden olgun kan hücrelerinin oluşma aşamasında meydana gelen bir bozukluk nedeniyle çok hızlı artan, kötücül hücreler hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Taburcu: Nakil işleminden sonra tüm süreçler sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, hasta taburcu olmaya hazır demektir. Bu süreç genelde 2-3 hafta sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri