Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Taze iken yeşil bir renge sahiptir. Ancak fazla olgunlaşması halinde kızarır. Haziran-Ekim arasında hasat edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır.
Haziran sonu-temmuz ayı başlarında hasada başlanıp genelde ekim ayı ortalarında hasat son bulur. Toplam 9-15 defa hasat yapılır.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Biberler ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanır. Kuru bir ortamda iyi gelişmez. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır.
Nemli topraklarda ise biberin kök aktivitesi artar. Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Sıcak havalar başladığında kumlu olan toprağa 2-3 günde bir bunun yanı sıra ağır topraklara ise 3-7 günde bir sulama yapılması uygundur. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Yazın 2 3 günde bir kışın ise haftada bir kez bu şekilde sulanması uygundur.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Bebeğinize altı aydan sonra dolmalık biber verebilirsiniz. Biber üretimi sırasında yüksek oranda tarım ilacı kullanılan gıdalardan biri. O yüzden biberleri çok iyi yıkamayı ihmal etmeyin, hatta dilerseniz kabuğunu da soyabilirsiniz.
Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir olarak toplamda 9-15 defa yapılabilir.
değerli arkadaşım biber 30 cm sıra arası 6o cm sıra üzeri olacak şekilde fide olarak dikilir. ortalama dekarda 3.5 - 4 ton verimi vardır yetiştireceğin bölgeye göre çeşit seçmeni tavsiye ederim.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Tohumun cinsi, kalitesi, toprağın yapısı çimlenme ve yetişme süresini değiştiriyor. Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor. Örtü altı biber yetiştiriciliğinde genelde tek ürün dönemi olarak ilkbahar veya sonbahar seçiliyor.
Biberler genellikle her yıl tohumdan yetiştirilir ve kışa doğru veya kışın ölürler. Ama aslında birkaç yıllık ömürleri vardır (iklimi uygun memleketlerde).
Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta: biberlerin yıkandıktan sonra kesilmemesi sadece üst gövdeden yorgan iğnesi ile delinerek ipe geçirilmesidir.
Dekardan ortalama 2 bin 200 kilogram civarında ürün alınıyor.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri