Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
2- Yağın içine bir çimdik tuz atarsanız, sıçramasını önlemiş olursunuz. 3- Biber, domates vb. gibi sebzeleri bütün olarak kızartmak istiyorsanız, üzerlerine önceden kürdan ile minik delikler açın. Böylece patlamayacaktır.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
Yağın sıçramaması için kızartma yağının içine bir fiske tuz ekleyin. Sebze kızartacaksanız da yağın içine ilk olarak bir iki parça ekmek içi atın sevgili okur. Bu durum, sebzelerin yağ sıçratmadan pişmelerini sağlayan en etkili yöntem.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Kızgın yağ yanıklarına aloevera sürmek, sallama çay poşetlerini yanık olan bölgeye sürmek, çiğ patates suyunu sürmek, soğan suyu rendeleyip yanık üzerine bekletmek, lavanta yağı iyi geliyor. Lavanta yağını bir soğuk su bardağının içine damlatın. Sargı beziyle üzerini kapatın ve günde birkaç kez bu uygulamayı yapın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
3. Sirkeli su alternatifi!
Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Cilt yağ bezlerinin salgıladığı fazla sebum nedeniyle parlar. Sebum "hidro-lipidik" yapıda ve cildi kurumaktan koruyan, yani aslında cildi koruma katmanı oluşturduğu için yararı da olan bir maddedir. Bazı bölgeler neden daha fazla parlar? Bazı insanların ciltleri parlamaya daha meyillidir.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Bu arada hafifçe tuz ekleyin. Etrafa sıçramaz böylece. Tuzu az koymamızın nedeni sosa ya da yoğurda tuz katarsak çok tuzlu olmamış olur. Altlardaki biberler kızarmaya başladıkça gelip gidip karıştırın.
Öncelikle tavaya sıvı yağı ekleyip iyice kızmasını sağlıyoruz. Bu sırada biberleri güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından bir kürdan yardımıyla delikler açın. Dilerseniz bütün olarak kızartmak yerine biberleri iri doğrayarak da kızartabilirsiniz.
Kızgın yağa göre daha soğuk olan su yağ ile birleştiğinde yağın sıçramasına neden olur. sıçrayan kızgın yağ hem etrafı kirletir hem de size zarar verebilir.
Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin. Patateslerimizi güzelce durulayıp süzdürmeliyiz. Kızartma işlemine başladıktan sonra 15 dakika patateslerimize dokunmamalıyız, tenceremizi arada sallamalıyız.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Yağın sıçramaması için kızartma yağının içine bir fiske tuz ekleyin. Sebze kızartacaksanız da yağın içine ilk olarak bir iki parça ekmek içi atın sevgili okur. Bu durum, sebzelerin yağ sıçratmadan pişmelerini sağlayan en etkili yöntem.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
En iyi şekilde kızartma yapmak için tavadaki yağın yiyeceklerin ortalama 4 katı miktarda olması önerilir. Çok az miktarda eklenen yağın içinde besinler kızarmaz, sık sık yağ eklemeniz ve bu yağın ısınması gerekir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates kızartması hangi yağla yapılır? Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri