Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Elma sirkesi birçok önemli faydası ile öne çıkar.
Yukarıda belirtildiği gibi turşunun kıvamının daha sert olması isteniyorsa üzüm sirkesi tercih edilebilir. Sonuç olarak, hem üzüm sirkesi hem de elma sirkesi turşu yapımında rahatlıkla kullanılabilir.
Sürekli marketlerden alıp bu enfes turşuyu, sofralarınızdan eksik etmiyorsanız; bu turşuya maliyet ayırmaktan kurtularak, evde bildiğiniz malzemeler ile acı biber turşunuzu hazırlayacaksınız. Üzüm veya elma sirkesi ile biberlere enfes bir aroma katacak, iri tuzlar ile lezzetlendireceksiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Biberleri kavanozlara yerleştirdikten sonra her iki kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde öncelikle birer tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu ve birer çay kaşığı limon tuzu koyun. Ardından 1 er çay kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra her iki kavanoza yine ayrı ayrı yarım çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun.
Turşu hem limonla hem sirkeyle yapılmaktadır. Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke turşu yapımının yanı sıra peynir yapımı ve cilt temizleme işlemlerinde de tercih edilir.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Yağlı kıl biber turşusu yapmak için; ilk olarak orta boy derin bir kap içine 1 su bardağı elma sirkesi, yarım su bardağı zeytinyağı ve yarım su bardağı sıvı yağ koyun. Ardından 2 buçuk yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra karışıma 1 yemek kaşığı tuz koyun.
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor.
"Üzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
Turşuda kullanılan malzemeye göre sirke kullanımı değişiyor. Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri