Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz. Solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırken etkili kullanım şekillerinden biritoz haline getirilmiş zerdeçalın bal ile karıştırılarak tüketilmesidir.
Zerdeçalı normal ılık suyla karıştırabilir, çay veya kahveye ekleyebilir ya da ballı sütün içerisine de ekleyebilirsiniz. Zerdeçal en bilinen yöntemiyle süte karıştırılıp içilir. Hindistan'da da zerdeçal, güçlü bir vitamin içeceği olarak tüketilir ve genellikle bu şekilde sütle karıştırılır.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
İlgili 15 soru bulundu
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde atardamarlarınızda bulunan lipitlerin yok edilmesine katkı sağlar.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Hazmı kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ile mücadele eder. Mide sağlığını korur. Karaciğeri güçlendirir.
Carolyn Anderson tarafından verilen bitkisel tarifin içerisinde zerdeçal, öğütülmüş karabiber ve zeytinyağı bulunmaktadır. Zerdeçal özellikle prostat, kolon, meme, beyin ve diğer kanser türlerine yakalanma riskini önlemektedir. Karabiber ise bu önleyici etkiyi %200 oranında kuvvetlendirir.
Zerdeçallı süt, doğal bir ağrı kesici olarak bilinir. Baş ağrısı, regl ağrısı, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklarda kişiyi rahatlatıcı bir etkisi vardır. Vücudu rahatlatarak uyku performansını yükseltir. Bu da gün içerisinde enerjinin daha yüksek olmasına imkân tanır.
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve karaciğer sağlığı için faydaları olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar zerdeçalın sadece 8 hafta sonra karaciğer enzimlerinin kan seviyelerini ve karaciğerdeki yağ miktarını azalttığını bulmuştur.
Özcan, zerdeçalın, anavatanının Hindistan olduğunu belirterek, "Asya ülkelerinde neredeyse bütün yemeklerde kullanılan bir bitki köküdür. Etken maddesi 'curcumin'dir. Curcumin, vücudu kansere karşı korur, metabolizmayı hızlandırır ve yağların yakılmasını sağlar.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Yapılır? 3 yemek kaşığı yağsız yoğurdu küçük bir kaba koyun. Üzerine yarım limon suyu ve yarım çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyip, iyice karıştırın. Tüm malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, tüketebilirsiniz.
Zerdeçallı süt günün her saatinde içilebilir. Eğer sabah içilirse, vücuda enerji verir. Bu sayede günün güzel geçmesine yardımcı olur. Yatmadan önce içerseniz kasları gevşetir, sinirleri yatıştırır ve güzel bir uyku çekmenizi sağlar.
Zerdeçalın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri