Marine edebileceğiniz etler: Pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli olacaktır. Marine etmenize gerek kalmayan etler: Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Etleri marine etmek için kapaklı bir kap içine etleri koyalım ,sarımsakları rendeleyip, soğanı ince ince doğrayalım ,etlerin üzerine sütle beraber dökelim. 2 defne yaprağı ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım ,etlerin her yerine sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim.
Bunun için; süt, yoğurt, zeytinyağı, kekik, sirke, sarımsak, salça, tuz ve karabiber gerekmektedir. Bu malzemeleri iyice karıştırarak harika bir sos elde edilmektedir. Bu malzemelerin miktarını yapacağınız bifteğe göre ayarlayabilirsiniz. Süt ile hazırlanan sosun içerisine biftekler atılır ve iyice harmanlanır.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Marinasyon işlemi için kullanılan baharatların tavaya konulan hafif yağ içerisine eklenerek biftekten önce hafifçe kızartılması gerekir. Aksi halde etin sosu yanarak tadını acılaştırabilir. Tava veya ızgara oldukça kızgın olmalı ve biftek mühürleme işlemi yapılmalıdır.
1 veya 2 diş ezilmiş sarımsak ile 1 çay bardağı sütü de kabın içine ekleyin. 1 çay bardağı sıvı yağı da ilave ederek biraz hardal ile bir karışım elde edin. Damak zevkinize göre kekik, biber ve tuz da ekleyerek marine sosunuzu karıştırın. Mümkünse taze baharatları kullanmalısınız.
Eğer marinasyon yapmıyorsanız etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz. TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya etinizi koyun. Mühürleme bifteğin her iki tarafı için, üçer dakika kadar sürer.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile ve sütle önlü arkalı marine ettikten sonra ısıtılan döküm ızgara ya da tavada eti mühürleyin. Ardından eti ızgaraya koyun ve kısa süreli, çevire çevire her yüzeyini pişirin. Yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir.
Marine edebileceğiniz etler: Pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli olacaktır. Marine etmenize gerek kalmayan etler: Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Etlerin üzerini kapatıp, buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlenmeye bırakın. Bu soslar ile hazırladığınız karışıma marine denir. Etin bu sos içerisinde 2 ya da 24 saat arasında dinlenmesine marine etmek denir. Marine işlemi kesinlikle buzdolabında yapılmalıdır.
Mutlaka yüksek ateşte pişirin ve tavayı önceden ısıtın
Et oda sıcaklığında beklerken döküm tavanızı yüksek ateşte önceden ısıtın. 10 dakika yeterli olacaktır. Çok sıcak olan tavaya bifteği artık koyabilirsiniz. Böylece etiniz kenarları da dahil eşit derecede pişecektir.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Et terbiyesinde süt mü yoğurt mu? Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır. Et marine edilmeden önce dinlendirilmelidir.
Tava kızdıktan sonra, eti yerleştirin ve kendi haline bırakın. Tavadan çıkan sesler, duman ve koku sizi korkutmasın, doğru et pişirmenin belli başlı cilveleri ile karşı karşıyasınız. Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz.
İyi bir bifteği mangalda pişirmek için sıcak ve hızlı bir şekilde ızgara yapmanız gerekir. Biftekleri kızartmak, karamelize bir yüzey ve bol miktarda lezzet verir. Izgaranızı olabildiğince sıcak tutun. En yüksek sıcaklığı ulaştığında biftekleri koyun.
Danalar, sığırlara göre daha genç olduğu için iki et çeşidi arasındaki temel fark yumuşaklık. Çünkü dana etinde but kasları ve yağ dokusu, sığır etine kıyasla daha az gelişmiş ve daha yumuşak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri