İşletmenin özkaynak tutarını artırıp azaltmayan sadece bilanço kalemlerinin bileşenlerini etkileyen hesaplara bilanço hesapları denir. Bakiyeleri bilançoda görünen hesaplardır. Kasa, Banka, Alıcılar, Satıcılar, Borç senetleri hesapları bu grup hesaplara örnek olarak gösterilebilir.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
Bir şirketin belirli bir tarihte sahip olduğu; varlıkları, borçları ve işletmenin öz kaynaklarını gösteren finansal tabloya bilanço denir. Bilanço, sıklıkla bir mali dönemin sonunda hazırlanır ve şirketin finansal performansını değerlendirmek için kullanılmakta olan önemli bir araçtır.
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir.
Bilanço dışı hesaplar, garanti ve kefaletler, taahhütler, türev finansal araçlar ve emanet ve rehinli kıymetlerden oluşmaktadır. Garanti ve kefaletler, verilen teminat mektupları, banka kabulleri, akreditifler, garanti verilen prefinansman ve diğer garanti ve kefaletlerden oluşmaktadır.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
Bilanço kalemleri tablosu işletmelerin mevcut mali durumunu temsil eder. Sahip olunan değerler bilançoda toplam varlıklar olarak adlandırılır. İşletmelerin bilanço kalemleri tablosu, risk ve getiri hesabını gösterir.
Aktif kalemler, normalde not alma, ekran üstü çizim / boyama ve elektronik belge notasyonu, ayrıca doğru nesne seçimi ve kaydırma için kullanılır.
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Hesaplar bilanço hesapları ve gelir tablosu hesapları olarak ikiye ayrılır. Bilanço hesapları kendi içinde aktif hesaplar (varlık hesapları) ve pasif hesaplar(kaynak hesapları) şeklinde sınıflandırılırlar.
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
4- GELİR TABLOSU HESAPLARI Gelir tablosu işletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zarar lar, finansman giderleri, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlardan ...
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
Gelir tablosu ikiye ayrılır: Hesap tipi ve rapor tipi gelir tablosu.
Banka bilançolarının pasifinde yer alan yükümlülükler ise, Mevduat, Mevduat Dışı Kaynaklar ve Özkaynaklar şeklindedir. Pasif toplamı içinde de mevduatın önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Ticari bankaların asıl faaliyetleri bilançolarının aktifinde yer alan krediler ile pasifinde yer alan mevduatlardan oluşmaktadır.
TP: Türk Parası olarak verilen kredilerle ilgili değerleri ifade eder. Miktar kalemleri bin YTL olarak gösterilecektir. YP: Yabancı Para olarak verilen kredilerle ilgili değerleri ifade eder.
Bilanço tablosu, bir şirketin finansal durumunu özetleyen önemli bir finansal rapordur. Şirketin varlıklarını, borçlarını ve sahiplik yapısını göstererek, bir belirli döneme ilişkin finansal sağlığını değerlendirmemizi sağlar. Bilanço tablosunun temel bileşenleri varlıklar, borçlar ve sahiplik paylarıdır.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Aktifler olarak da isimlendirilen varlıklar, bir şirketin nakit olarak elinde bulundurduğu, ya da istendiğinde nakite dönüştürülebilecek tüm varlıklarını ifade eder. Şirketin varlıkları dönen ve duran varlıklar olarak ikiye ayrılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri