Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
Borçlar: Bilanço içerisindeki borçlar, işletme borçlarını ve mali yükümlülüklerini temsil eder. Bu, kısa vadeli (ödeme süresi bir yıldan az olan ) ve uzun vadeli (ödeme süresi bir yıldan daha fazla olan) borçları kapsamaktadır.
Net Dönem Kârı: Şirketin dönem içerisinde elde ettiği net kârı gösterir. Bu kalem bilançonun özkaynaklar bölümüne yazılır ve bir çok oranın hesaplamasında da kullanılır.
Raporda “Kısa Vadeli Borçlar-Diğer Borçlar” hesabında yer alır. Kanuni süresi içinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile erteleme ve taksitlendirme süresi bilanço tarihinde 1 yıldan az olan vergi ve yükümlülükleri kapsar. Raporda “Kısa Vadeli Borçlar-Diğer Borçlar” hesabında yer alır.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
İlgili 19 soru bulundu
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
İşletmenin özkaynak tutarını artırıp azaltmayan sadece bilanço kalemlerinin bileşenlerini etkileyen hesaplara bilanço hesapları denir. Bakiyeleri bilançoda görünen hesaplardır. Kasa, Banka, Alıcılar, Satıcılar, Borç senetleri hesapları bu grup hesaplara örnek olarak gösterilebilir.
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Toplam Borç Nedir? Toplam Borç, bu yükümlülüklerin ne zaman ödenmesi gerektiğine bakılmaksızın şirketin tüm faiz getiren yükümlülüklerini temsil eder. Bu yükümlülükler, kısa vadeli yükümlülükleri kapatmak ve uzun vadeli sermaye harcamalarını ve operasyonlarını finanse etmek için likidite sağlamak amacıyla kullanılır.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
Bilanço tablosu, bir şirketin finansal durumunu özetleyen önemli bir finansal rapordur. Şirketin varlıklarını, borçlarını ve sahiplik yapısını göstererek, bir belirli döneme ilişkin finansal sağlığını değerlendirmemizi sağlar. Bilanço tablosunun temel bileşenleri varlıklar, borçlar ve sahiplik paylarıdır.
692 Hesap İşleyişi
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
Mali Borçlar Hesap Grubu işletmelerin kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçları ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir yıldan daha az bir süre kalan uzun vadeli mali borçların ana para taksit ve faizlerini takip için kullanılan hesapları kapsamaktadır.
Borçlar geçmişte olan işlemlerin veya gerçekleşen diğer olayların neticesinde oluşur. İşletmenin asıl faaliyet konusuya ilgili mal ve hizmet satın aldığı durumlarda; diğer işletmelere, kişi ve kurumlara olan senetsiz ve senetli borçlarının izlendiği hesaplardır.
2. Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Bir şirketin belirli bir andaki mali durumunu bize detaylarıyla birlikte resmeden finansal tabloya bilanço denir. Buna göre bir bilançoda, bir şirketin belirli bir tarih itibariyle sahip olduğu menkul ve gayrimenkul tüm mal varlıkları, söz konusu bu varlıkların finansman kaynaklarıyla birlikte yer alır.
Kar/Zarar Tablosu bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle yaptığı giderleri tasnifli şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu kar veya zarar olarak özetleyen tablodur.
VARLIKLAR: İşletme sahip ya da sahiplerinin işletmeye koyduğu ekonomik değerlerdir. Örnek olarak nakit(para), çek, demirbaş(bilgisayar,masa,sandalye), bina,arazi ve arsa. BORÇLAR: Üçüncü kişilerin(satıcı gibi) işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir. Burada kullanılan borç ve alacak kavramlarının işletmenin gerçek borç ve alacaklarıyla hiçbir alakası yoktur, sadece cetvelin iki tarafını tanımlamak için kullanılır.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Tüm mali tablolarda olduğu gibi bilançonun başlığında yer alması gereken dört bilgiye ihtiyaç vardır. Bunlar sırasıyla, işletme adı (ticari unvanı), düzenleme tarihi, Bilanço kelimesi, hangi para birimine göre düzenlendiği (TL, Türk Lirası) ve aktif – pasif yazısı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri