Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir.
Bilanço üç ana kısımdan meydana gelmektedir: Varlıklar yani aktifler bilançonun sol tarafında yer alır, yükümlülükler yani bilançonun sağ tarafındaki kısım ve son olarak özkaynaklar. Tüm bu varlık ve kaynakları kendi içerisinde kısa ve uzun vadeli olarak ikiye ayırmak mümkün.
Bilanço üç bileşenden oluşur: varlıklar, yükümlülükler ve özkaynaklardır.
Bilançonun aktif bölümü paraya dönüşüm çabukluğuna, pasif bölümü ise ödeme çabukluğuna göre düzenlenir. (2) Bilanço net değer esasına göre hazırlanır.
Kaynaklar: Kaynak, işletme ihtiyaçlarını karşılamak üzere mal ve hizmet üretmek için gerekli olan ve varlıkların sağlandığı yerleri gösteren gruba kaynak denir. Kaynak hesapları kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar olmak üzere üçe ayrılır.
Bilanço hesapları olarak da genellendirilen hesap sınıfları, varlık hesapları kendi arasında (Dönen Varlık, Duran Varlık), kaynak hesapları ise yabancı kaynaklar (kısa ve uzun vadeli olarak) ve öz kaynaklardan oluşur.
Muhasebe terimi olarak değerlendirildiğinde “Haklar”, bir maddi olmayan duran varlık unsu- ru olarak sınıfılandırılmıştır. İşletmenin sahip ol- duğu, değeri güvenilir olarak tespit edilebilen ve işletmeye katkı sağlayacak bu hakların, bir duran varlık kalemi olarak bilançoda gösterimi istenmiştir.
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Bilanço dışı hesaplar, garanti ve kefaletler, taahhütler, türev finansal araçlar ve emanet ve rehinli kıymetlerden oluşmaktadır. Garanti ve kefaletler, verilen teminat mektupları, banka kabulleri, akreditifler, garanti verilen prefinansman ve diğer garanti ve kefaletlerden oluşmaktadır.
Bilanço da dönen varlıklar arasında stoklar grubunda izlenir. Ticari mallar hesabı bir aktif hesap olduğundan hesaba ilk kayıtlar ve hesaptaki artışlar hesabın borç tarafına, hesaptaki azalışlar ise hesabın alacak tarafına kaydedilir.
İşletmeler için en likit varlık kasadaki paradır ve diğer likit varlıklar bilançonun aktifinde en likit varlıktan en az likit olan duran varlıklara doğru sıralanmaktadır.
Bilanço esasına göre tutulması gereken üç farklı defter vardır. Bu defterler yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteridir.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
-Ayrıntılı ve özet bilançolar, net değer ve likidite esaslarına göre düzenlenir.
Temel bilanço formülü: Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).
Bilançolar, envanterlerde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli olacak bir şekilde ve karşılıklı olarak değerlerini itibarıyla düzenlenmiş bir özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur bunlar: aktifler tablosu ve pasifler tablosudur. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar gösterilir, pasif tablosunda ise borçlar yer alır.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
Bilanço, işletmenin belirli bir tarihteki iktisadi değerlerinin kaynaklarını ve bu değerlerin hangi alanlara yatırıldıklarını gösteren ve varlıklar = borçlar + öz kaynaklar biçimindeki muhasebe eşitliğine dayanan tablodur. Bilanço, muhasebede bulunan raporlar içerisinde en değerli raporlardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri