Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır. Ancak
Her kesir bir rasyonel sayıdır. Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar denir ve Q+ işareti ile gösterilirler. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara negatif rasyonel sayılar denir ve Q- sembolü ile ifade edilirler.
Bileşik kesir, basit kesirlerin tersidir. Yani birleşik kesirde paydaki değer paydadaki değerden büyük veya paydadaki değere eşit olur. Bir diğer deyişle bileşik kesir, payı paydasından büyük veya eşit olan kesirlere verilen isimdir.
hakan. işaretine bakılmaksızın payı paydasından küçük olan kesirler BASİT KESİR dir.
Bileşik kesir, payın paydadan daha büyük olduğu bir kesirdir.
İlgili 23 soru bulundu
1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
Bileşik Kesri Tam Sayıya Çevirme Örneği
Bir bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için kesrin payı paydasına bölünür. Bölme işleminin bölüm kısmı tam sayı olarak yazılır. Böle işleminin kalan kısmı, pay olarak yazılır. Böle işleminin bölen kısmı ise payda olarak yazılır.
Her tam sayı, paydası 1 olan bir rasyonel sayıdır. Negatif bir rasyonel sayı yazılırken - işareti payın, paydanın ya da kesir çizgisinin önüne yazılabilir. Rasyonel sayıların işareti, o sayının başlangıç noktasının sağında veya solunda olduğunu belirtir.
Bileşik Kesirlerde Sıralama
Bileşik kesir, payı paydasından büyük olan kesirlere denir. Paydaları aynı olan bileşir kesirlerde payı büyük olan kesir daha büyüktür. Payları aynı olan kesirlerde de paydası küçük olan kesir daha büyüktür.
Kesirler pozitif rasyonel sayılardır. Aslında her kesir bir rasyonel sayıdır. Ke- sirler kümesi doğal sayılar kümesini kapsar. Çünkü her doğal sayı a ve b birer do- ğal sayı ve b # 0 olmak üzere, a/b şeklinde yazılabilir.
Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır. Ancak negatif sayılar için bunu söylemek mümkün değildir. Negatif sayıların olduğu bir bileşik kesirde sayılar eksi sonsuza gidebildiği için böyle bir tabloda en küçük bileşik kesir bilinememektedir.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Negatif sayılar ilk olarak MÖ 200 yılında Çinliler tarafından ticari hesaplamalarda kullanıldı. Hesaplamalarda, satılan bir ürün -karşılığında para alındığından dolayı- pozitif olarak, satın almak için harcanan miktar ise negatif olarak gösterildi.
Payı, paydasına eşit olan ya da payı, paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesirler denmektedir. Mesela bir kesrin Payı 5 ise o zaman paydası ya 5 olacak ya da 5 den daha küçük sayılar olacaktır.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
İlk başta bakınca tüm tam sayıların bileşik olduğu düşünülebilir. Fakat O'a baktığımız zaman sonucun O olabilmesi için O/n yapmamız gerekir.(n=O olmamak şartıyla çünkü O O'a bölünmez.) Bu sebepten dolayı da O bu kurala uymaz. O yüzden tüm tam sayılar bileşik kesir diyemeyiz.
Pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ondalıklı sayılar, tekrarlayan ondalıklı sayılar, bunların hepsi rasyonel sayılar.
Negatif rasyonel sayılar, Q- ile gösterilmektedirler. Negatif sayılar rasyonel midir? Dolayısıyla evet, negatif sayılar da birer rasyonel sayıdırlar.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür. Bunu birçok farklı örnek üzerinden ele almak suretiyle anlatmak mümkün.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır.
Kesirler konusu içerisinde 3 farklı kesir vardır. Bunlar basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri