Bununla birlikte böbrek taşı, lenf bezlerinin şişmesi, kum dökmek, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Erkeklerde sağ yumurtalık ağrıları ise, böbrek taşı, kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi ve testislerde şişme nedeni ile meydana gelebilir.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Kadınlarda sağ ve sol yumurtalık bölgesinde meydana gelen ağrı yumurtalık kistleri ile beraber ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle kasık bölgesinin herhangi bir noktasına uygulanan baskı ile birlikte bu ağrılar ortaya çıkar. O yüzden bölgesel olarak sağ yumurtalık üzerine baskı bu bölgede ağrı oluşturur.
İlk olarak testis ağrıları iki veya üç saat içinde geçmiyor ise tehlikeli bir durum olabilir. Her ihtimale karşı doktora gidilmelidir. Fakat bireylerin testis ağrıları en az bir gün boyunca geçmiyor ise birçok hastalığın işaretidir. İlk fırsatta doktor ile buluşulmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İnmemiş testis oranı sağ tarafta daha yüksek olduğu için, testis tümörü sıklığı da sağ tarafta daha fazladır.
Testis ağrısı, ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (dönme veya burkulma) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabilir. Bu durum, bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabilir. Testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunların bir işareti olabilir.
Erkeklerde sağ kasık lenf bezinin şişmesi, kasık fıtığı, böbrek taşı ve testislerde şişme gibi sebeplerden dolayı ağrımaktadır. Kadınlarda ise sağ kasık kalça kırığı, kasık fıtığı, böbrek taşı, büyümüş lenf düğümleri ve kalça artriti gibi sebeplerden dolayı ağrımaktadır.
Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Over (Yumurtalık) Kistleri: Over kistleri, tek ya da çift taraflı meydana gelebilen içi sıvı dolu keseciklerdir. Sık tespit edilen sorunlar arasında yer alan bu kistler genellikle herhangi bir belirti meydana getirmezler. Tek taraflı gelişen kistlerde etkilenen yumurtalığa bağlı olarak o tarafta bir ağrı oluşur.
Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Erkeklerde kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, böbrek taşı, testislerin iltihaplanması veya testisleri etkileyen diğer durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Bazı vakalarda da kronik kasık ağrısı, kandaki vitamin ve mineral miktarlarının olması gerekenden düşük olmasıyla ilgili gelişebilir.
Sol kasık ağrısına; sol taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklı problemler neden olmaktadır. Sol taraftaki yumurtalıklarda gelişen kistler, bu kistlerin büyümesi, kistlerin yırtılması, yırtılma sonrası kist içine kanama olması ciddi sol yumurtalık ağrısına neden olmaktadır.
Eğer testis ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine gitmelisiniz. Hekiminiz ağrının nedenini tespit edecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Evde ağrıyı azaltmak için ılık duş yapmak, ağrıyan bölgeye buz uygulamak, skrotumu yukarıya kaldırmak, ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
Her iki testisinizde de kanser varsa, ikisini de çıkarmak için ameliyat olmanız gerekir. Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Farklı sebeplerden dolayı kasık ağrısı meydana geldiğinde öncelikle Genel Cerrahi Bölümüne gidilir. Aynı zamanda karşılıklı yönlendirme ile birlikte üroloji bölümü de bu konuda devreye girebilir. Sadece üroloji değil ayrıca üroloji gibi çeşitli bölümlere Genel Cerrahi bölümü üzerinden sevk yapılabilir.
Kasıkta ağrı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmak gerekir.
Kasık ağrıları eğer spazmlar sonucu ortaya çıkıyorsa ağrı kesici veya kas gevşetici krem, jel ya da ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Özellikle spor yapan erkeklerde kronikleşen ağrılar için fizik tedavi veya lokal enjeksiyon gibi tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.
İdiyopatik ağrı: Bazen testislerde kronik bir şekilde devam eden ve her hangi bir nedeni tespit edilemeyen ağrılar olabilir. Bu ağrılar psikolojik olarak hastaları rahatsız edebilir. Genellikle idiyopatik ağrılar künt ve hafif şiddettedir.
Daha önce skrotumda, inmiş pozisyonda bulunduğu bilinirken, genellikle ilkokul çağında inguinal bölgede palpe edilen testisleri ifade eder. Spermatik kordda bulunan bir fibröz kalıntının, çocuk büyürken kordun uzamasına engel olup testisi yukarı çekmesiyle oluştuğu sanılmaktadır.
Normal durumlarda sol testisin sağ testise göre daha aşağıda kalması nedeni ile sol testis toplardamarlarında yer aldığı görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 90'ının sol testis üzerinde yüzde 9 gibi oranın da her iki testiste görülebilirken kalan yüzde 1'lik kısım ise sağ testiste olduğu bildirilmektedir.
EVDE TAKİP YÖNTEMİ
Bu muayene sıcak banyo ortamında değil, normal oda sıcaklığında ve tercihan farklı pozisyonlarda (ayakta, yatarken, uyurken vs) yapılmalıdır. Sol elinizle kasığa bastırırken, sağ elinizle torbanın içindeki testisi hissetmeye çalışmalısınız.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.
Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri