Kestane başta kış ayları olmak üzere farklı mevsimler için de en popüler besin kaynakları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda lezzetiyle birçok insanın ortak damak tadı olarak öne çıkıyor. Ancak hassas bir yapıya sahip olduğu için kestane kolayca bozulabilir ya da çürüyebilir.
Kestaneleri oda sıcaklığında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kestaneyi kuru bir kabın içerisine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz. Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir.
Çürük olduğunu gösteren lekeler olup olmadığını inceleyin. Diğerlerinden daha koyu renkli veya kötü kokulu kestaneler çoğunlukla bozuktur ve satın alınmamalıdır. Kabuğunu bir çakı veya tırnağınız yardımıyla yarıp iç kabuğunun ne kadar kolay soyulduğuna bakın. Hatta kestaneyi tadın.
Genel. Kestane iç kurdu (Cydia splendana) kestanenin ve zaman zaman da cevizin zararlısıdır.
Kestaneler piştikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Kestaneler soğuduktan sonra tek tek soyun. Kullanacağınız kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da 8 ay kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartın.
İlgili 42 soru bulundu
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir.
Kış mevsiminde neredeyse her köşe başında satılan ve içimizi ısıran bir meyve olan kestanenin hasadı ekim ve kasım aylarında yapılmaktadır. Ekim ve kasım aylarında yapılan hasadın pazara ve tüketiciye sunulması ise Aralık ayını bulabiliyor.
Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir. Çok kıvrımlı ve iç kabuğu acı olan kestaneler satın alınmamalıdır.
ağız tadı kişiye göre değişmekle birikte tadı güzel değildir. yenmesini tavsiye etmiyorum.
Her iki zararlıda doğrudan kestane meyveleri ile beslenip zararlı olurlar. Zararlılar meyve içinde galeri açarak beslenirler ve bu esnada pislik çıkarırlar. Zararlılar ayrı ayrı meyvelerde beslenebildiği gibi, aynı meyve içindede beslenebilirler. Hasat zamanı bir delik açarak meyveyi terk ederler.
Kış aylarında yoğun ilgi gören kestaneye karşı uyarı geldi. Özellikle Çin kestanesinin kalitesiz ve sağlıksız olduğu belirtilirken, "Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur" denildi.
Küflü, ıslak görünümlü olanları almayın. Buzdolabında poşet içinde saklanırsa, 1ay tazeliğini koruyabilir. Pişirmeden önce yıkayıp kurulayıp üzerine kesiler atmakta fayda var,patlayabilir.
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda ve soğuk topraklarda daha hızlı büyür. Taze kestanelerin tadı genellikle acı olduğundan, dış kabukları sararmaya başladığında toplanır.
Aldığınız kestanenin renginin güzel olmasına, kabuğunun parlak ve dış yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Rengi siyaha yakın olan kestaneleri almamaya özen gösterin. Kokusu da kestaneyi ele veren diğer bir özelliktir. Kötü kokan kestane çürüktür ya da çürümeye başlamıştır.
Yaklaşık olarak 200–500 yıl yaşar. Kuvvetli kazık kök, yan kökler ve güçlü gövdeye sahiptir. Toprakta derine inen sağlam kök yapısıyla kayalık yerlerde bile yetişen kestane ağacı, erozyonları önleme bakımından büyük öneme sahiptir.
Bunun için özenli biçimde buzdolabı poşetlerine yerleştirilen kestaneler, sıkıca ve düzgün bir şekilde kapatılır. Daha sonra buzdolabı poşetlerinin farklı bölümlerinde delikler açılır. Ardından buzdolabına yerleştirilerek bu şekilde en az bir hafta kadar kestaneleri sağlıklı biçimde saklamak mümkün.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Kestane ağacı soğuk havalara karşı direnci yüksek olan bir ağaçtır. Kestane ağaçları birden fazla dikilecekse aralarında en az 10 metre mesafe bırakılmalıdır. Kestane ağacı eksi derecelere bile dayanabilen bir ağaç türüdür. Eksi 30 dereceye kadar dayanması söz konusudur.
Kestaneleri temiz ve kuru bir bezle silin. Buzdolabı poşetine doldurun. Poşetin ağzını güzelce bağlayın. Ardından poşetin üstüne birkaç delik açın ve poşetleri bu halde buzluğa kaldırın.Kestaneler bu şekilde 1 hafta boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir.
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Sobanız yoksa tavada ya da fırında da deneyebilirsiniz. Ayrıca kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlarla kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. Ağaçtan toplandığında acı olan kestanenin tatlanması için üzerine; Eğrelti otları Gazel otları ile örtülür.
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Kestaneler haşlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin. Sıcak sıcak servis edin.Afiyetler olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri