Ram. Bilgisayar parçaları içerisinde bilgisayarın performansını yükseltmek için tercih edebileceğiniz en pratik ve ekonomik çözümlerden biri elbette Ram yükseltmek olarak karşımıza çıkar. Ram hangi bilgisayar için kullanırsa kullanılsın, işlem hızını etkiler. Bundan dolayı da bilgisayarın performansını arttırır.
RAM Temizleme Programları
Görev yöneticisi size zor geliyorsa, bu işlemleri gerçekleştiren yazılımları kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar, belleği sürekli olarak kullanan programları bulup kapatıyorlar. Cleanmem ve SuperRAM araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar RAM'inizi temizlemenize yardımcı olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Masaüstü bilgisayarlarımızda kasanın içerisindeki anakart, işlemci, ekran kartı ve RAM dahil olmak üzere bütün parçaları değiştirebiliyoruz ancak dizüstü bilgisayarlarda sabit disklerin yanında sadece belleği değiştirebilmemiz veya bellek takviyesi yapabilmemiz mümkün.
RAM yükseltmek için öncelikle bilgisayarı ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Sadece iş için gereken bilgisayarlarda 4 GB RAM yeterken, oyun için gereken sistemlerde 16 GB RAM gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlara RAM ekleme işlemi yapılsa da dizüstü bilgisayarların çoğunda RAM yükseltme yapılamıyor.
Fiziksel temizlik, yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma yolları arasında yer alır. Laptop bilgisayarların içinde ve masaüstü modellerinin kasasında biriken toz ve kir, cihazı gerçekten yavaşlatabilir.
Adım #1: Arama çubuğunda Windows Yönetimsel Araçları aratın ve açın. Adım #2: Açılan menüde Disk Temizleme uygulamasını çalıştırın. Adım #3: Listeden temizlemek istediklerinizi işaretleyin ve Tamam butonuna basın.
Bilgisayarınızda yeterli bellek (RAM) yoksa, yavaş çalışmaya başlayabilir. RAM'iniz dolduğunda, bilgisayarınızın sabit sürücünüzde depolanan sanal belleği kullanması gerekir. Bu, bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olabilir, çünkü sabit sürücünüzden verilere erişmek, RAM'inizden verilere erişmekten daha yavaştır.
Bilgisayarın donmasının en yaygın nedeni yazılımla ilgilidir. Sistem ile uyumlu olmayan bir yazılım, döngüye giren bir uygulama, hatalı aygıt sürücüleri, bozuk dosyalar, korumalı sistem dosyaları üzerine yazmaya çalışan virüs veya kötü amaçlı yazılımlar cihazda donmaya neden olabilir.
GHz (gigahertz) işlemci hızı, işlemcinin bir saniye içinde gerçekleştirdiği işlem sayısını ölçen bir birimdir. Bir işlemcinin GHz hızı, işlemcinin bir saniye içerisinde gerçekleştirebildiği işlem sayısının ne kadar yüksek olduğunu gösterir.
Windows 10, animasyonlar ve gölge efektleri gibi birçok görsel efekt içerir. Bunlar muhteşem görünür ancak aynı zamanda ek sistem kaynakları kullanabilir ve bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bu durum, özellikle bilgisayarınızın düşük miktarda belleği (RAM) varsa geçerlidir.
İlk bilgisayarlar
Charles Babbage'in fark makinesinin bir kısmı. İngiliz makine mühendisi ve bilgin Charles Babbage, programlanabilir bir bilgisayar kavramını ortaya çıkardı.
Bilgisayarlar Anakart, işlemci, RAM, Hard disk gibi donanımlar olmadığı sürece çalışmamaktadır. Bir ses kartı olmadan bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz. Ancak bu temel donanımlar olmadan asla cihazınızı çalıştıramazsınız.
Kas ve iskelet hastalıkları dışında bilgisayar gözlerde ağrı, yanma, batma ve görme bozukluğu gibi sorunlara yol açıyor. Ayrıca yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı dışında bazı ruhsal hastalıklar da bilgisayar kullanımı sonucu sık görülüyor.
Bilgisayar ekranındaki parlama, gözlerinizi kısmanıza dolayısıyla göz kaslarınızın her zamankinden daha fazla çalışmasına neden olur. Ayrıca tıpkı televizyon veya sinema perdesi gibi bilgisayar monitörüne çok yakın oturmak da gözlerinizi yorar. Göz yorgunluğu uzun sürerse baş ağrılarına neden olabilir.
Örnek olarak sistemin gerekli sürücülerinin yüklenmemesi ve bileşenlerin birbiri ile tam olarak iletişim kuramaması sistemin çok ciddi oranda kasmasına sebep oluyor olabilir. Bunun yanı sıra sistemde gerekli temizlik ve bakım işlemlerinin de yapılmaması sistemin çok ciddi oranda kasmasına sebep oluyor olabilir.
Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek (İng. İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan ve genellikle çalışma verilerini ve makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
32 GB RAM'e sahip olmamak, çoklu görev oturumları için mutlaka bir sorun olmayacaktır ve şüphesiz, takılma veya çökmelerden kaçınarak, nihai tüketim zirveleri için iyi bir bellek marjını garanti eder.
RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda ise dahili depolamadan ayrılmış bir bölüm sistem tarafından RAM olarak kullanılabilir. Ancak dahili depolama biriminin veri okuma ve veri yazma hızı RAM kadar yüksek olmadığı için bilgisayarda performans kaybı ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri