Notebook bilgisayarlar havalandırma deliklerini ve yuvaları tıkayabilen toz, saç ve diğer partiküllere sık sık maruz kalırlar. Bu durum, sistem performansında düşüşe ve bazen donanım ömrünün kısalmasına dahi neden olabilir.
Bilgisayarın en pahalı parçası olan işlemcinin yanmasıyla sonuçlanan toz birikmesinin en net sinyalinin ise 'ekran donması' olduğunu anlatan Yılmaz, "Üzerinde çalıştığınız bilgisayarın ekranı aniden donar, mausu bile çalıştıramazsınız, bilgisayara müdahale edemezsiniz.
Bilgisayardaki fanların çalışmasını engelleyen kir, toz, saç teli veya evcil hayvan tüyleri zaman içinde elektronik bileşenleri kaplayabilir ve daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Fiziksel temizlik, yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma yolları arasında yer alır. Laptop bilgisayarların içinde ve masaüstü modellerinin kasasında biriken toz ve kir, cihazı gerçekten yavaşlatabilir.
Sisteminizin en iyi görünümde kalması ve PC'nizin kullanım ömründe önemli azalmaları önlemek için bilgisayarınızı her üç ila altı ayda bir temizlemenizi öneriyoruz. Aynı zamanda bilgisayarınızın içini temizlemeye vakit ayırmak da iyi bir fikirdir.
İlgili 32 soru bulundu
Kimi ürünler uzun yıllar dayanıklı kalsa da kimi ürünler yılını doldurmadan görevini tamamlıyor. Elbette ürün ömürleri, ürünün kalitesine ve kullanım şekline göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 7 yıl gibi bir süreyi yeterli olarak kabul ediyoruz.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Hem laptop hem de masaüstü bilgisayarlar aşırı ısınma sorununa karşı savunmasızdır. Aşırı ısınma sonucunda performans düşüşü ortaya çıkar. Isınmanın arttığı ortamda donanım önlem olarak kendini yavaşlatarak soğutmaya çalışır. Bu yavaşlama sonucunda bilgisayarınızda performans düşüşü diğer adıyla kasma sorunu yaşanır.
Cihazınızı uzun süre soğukta bırakırsanız pili ölecek ve muhtemelen LCD ekranında sorunlar çıkacaktır. Bunun yanında cihanızını soğuk bir yerden çıkarıp sıcak bir yere bırakırsanız, içerisinde su yoğunlaşabilir. Bu ise uzun dönemde cihazınıza hasar verebilir.
Modern dizüstü bilgisayar ekranlarının daha dayanıklı bir yapıda olması temizlik işlemlerini kolaylaştırır. Bu sayede laptop ekranı silme işlemini cihaza zarar vermeden gerçekleştirmeniz mümkün olur. Söz konusu bileşeni kirlerden arındırmak için hafif nemli ya da kuru bir bez kullanabilirsiniz.
Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Bilgisayarı Masa Üstünde Kullanın
Özellikle, yatak veya kanepe gibi kumaş yüzeyler üzerine koymanız halinde, hava akışının önemli ölçüde önüne geçmiş olursunuz. Eğer bilgisayarınızın altı aşırı derecede ısınıyorsa yatak ya da kanepe yerine masada kullanmanız ısınma açısından oldukça önemlidir.
Tozlar genellikle akciğer ve solunum sisteminde hasara yol açar; fakat bazı türleri kansere neden olabilir. Sağlığa zararlı tozların solunması ile bağlantılı başlıca hastalıklar: İyi huylu pnömokonyoz.
Laptop Klavye Temizleme
Dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve herhangi bir güç kaynağından çıkarın. Tuşların arasındaki kalıntıları veya tozu temizlemek için küçük bir fırça veya bir kutu basınçlı hava spreyi kullanın. Tuşları silmek için nemli bir bez kullanın, ancak bezin ıslak olmadığından emin olun.
İçeriği doğal ve ev yapımı sprey tozun yüzeylere tutunmasını engelleyecek. Tek ihtiyacınız her evde bulunan şu dört malzemeye: sirke, zeytinyağı, bir miktar sabun ve biraz su. Sıradan yüzey temizleyiciler yerine bu spreyi kullanmak hem toz alma sürenizi yarıya indirecek hem de daha az toz almanızı sağlayacak.
Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
PC sistemlerimizde en çok ısınan parçalar, üzerindeki fan sayılarından da anlaşılacağı üzere işlemci ve ekran kartlarımızdır. İşlemciler, sistemlerin tüm iş yükünü organize eden birimler olduğundan dolayı, çok kolay şekilde ısınırlar.
Laptopların kasmasının en büyük nedenlerinden biri yukarıda belirttiğim gibi aşırı ısınma ve hava almamaktan kaynaklıdır. Sistem ne kadar temiz ve soğuk çalışırsa o kadar verimli olacaktır.
Kullanılan her elektronik cihaz gibi laptop'un ısınması da normaldir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklara birlikte ısınma daha da artar ve bu bilgisayarın yavaşlamasına neden olur. Bu sorunu çözmek adına fanların düzenli çalıştığından emin olmak ve destekleyici soğutma sistemleri kullanmak yararlı olacaktır.
İşlemci boştayken ideal sıcaklık aralığı: 35-50 derece. İşlemci yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık aralığı: 30-40 derece. Ekran kartı yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirenlerin yaşadığı diğer sorunlar; boyun ve sırt ağrıları, baş ağrısı, Carpal Tunnel sendromu (bileklerde sinir sıkışması ve ağrı), kilo alımı ve sağlıksız beslenme, stres olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri