Bilim Akademisinin üç ilkesi olan liyakat, özgürlük ve dürüstlük bilim etiğinin temellerini oluşturur. Biz bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesine inanıyoruz ve bu konuda gerek öğrencileri gerekse de araştırmacıları bilgilendirmek ve yönlendirmek istiyoruz.
Bilim Etiği Davranış Standartları: • Dürüstlük • Dikkat • Açıklık • Özgürlük • Onur Payı • Eğitim • Toplumsal Sorumluluk • Fırsat Eşitliği • Yasallık • Karşılıklı Saygı • Verimlilik Page 4 1.
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Her bilim insanı araştırma ve deney yaparken belli başlı kurallara uymak zorundadır. Bu kuralların genel adı bilimsel etiktir. Bu kurallara uymayanlar için çeşitli yaptırımlar uygulanır.
İlgili 39 soru bulundu
Toplumun genelini indiren bir soruna çözüm getirmek için deney ve gözlem yoluyla birçok araştırma yapılır. Bu araştırmalarda her bilim insanın uyması gereken belli başlı kurallar mevcuttur. Bu kurallar evrensel olduğu için bir ülke ya da bölge ile sınırlı değildir.
Bilim etiği, bilimsel araştırma, yayınlama ve değerlendirme süreçlerinden oluşmaktadır. Bilim etiğine uygun geçekleştirilen bilimsel araştırmalar daha güvenilir ve objektif sonuçlar vereceğinden, hem araştırmacıları hem de araştırmayı ilgilendiren bilim dalını daha değerli kılmaktadır.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını, eylemlerini inceleyen ve uyulması gereken kuralları tanımlayan bir alandır. Ayrıca bilişim etiği, bilişim alanında uyulması ge- reken yazılı ve yazılı olmayan kuralları da kapsa- maktadır.
Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. • Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz. • Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz. • Bilgisayar yalan bilgiyi yaymak için kullanılamaz. • Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanamaz ve kullanılamaz. • Başka insanların bilgisayar ...
Etik: Uyulması gereken davranışlar bütünüdür.
- Çöpleri çöp kovası dışına atmak Etik Olmayan bir davranıştır. - Çöpleri çöp kovasına atmak Etik bir davranıştır.
İyilik, kötülük, doğruluk, adalet, suçluluk, masumiyet, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir.
Peki, "etik kod" nedir? En genel tanımıyla iş hayatındaki evrensel doğruları ifade eden etik kod kurum tarafından, kurumun yöneticilerinin ve çalışanlarının mevcut ve gelecekteki davranışlarına rehberlik etmesi için hazırlanan yazılı kurallar bütünüdür.
Akademik etik, bilim etiği, araştırma ve yayın etiği gibi alanlar ise akademik alanı biçimlendiren, bu alanda yürütülen faaliyetlerin doğruluğunu ve niteliğini denetleyen, bireyleri mesleki sorumluluk ile davranmaya teşvik eden kurallar bütünü olarak görülebilir.
Bilimsel yanıltma, iki biçimde ortaya çıkmaktadır ve bunların her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemez durumlardır [1-2]: Bilimsel ihmal/disiplinsiz araştırma (scientific negligence/sloppy research) Bilimsel saptırma/kasıtlı sahtekarlık (scientific fraud/deliberate dishonesty)
Bilgisayar Kullanıcıları İçin Etik Kurallar
Bilgisayarları diğer kullanıcılara zarar vermek için kullanmayın. Başkalarının bilgilerini çalmak için bilgisayarları kullanmayın. Sahibinin izni olmadan dosyalara erişmeyin. Telif hakkıyla korunan yazılımı, yazarın izni olmadan kopyalamayın.
1- Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz. 2- Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. 3- Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz . 4- Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
İnternet etiği kuralları kapsamında çevrim içi ortamlar kimseye zarar vermek için kullanılamaz. Bilgisayar, yalan bilgileri yaymak için ve hırsızlık yapmak için kullanılamaz. Diğer kullanıcıların dosyalarına izinsiz bir şekilde erişim sağlanamaz.
Etik, değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde Yer Alan Etik İhlal Türleri. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde yer alan etik ihlal türleri intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık olarak tanımlanmıştır.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını, eylemlerini inceleyen ve uyulması gereken kuralları tanımlayan felsefe dalıdır. Bilişim etiği, bilişim alanında uyulması gereken yazılı ve yazılı olmayan kuralları da kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri