bilinçaltı✅ (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Bilinçaltı' olarak öne çıkar. Cümle içerisinde veya tek başına bu yazımı üzerinden değerlendirilebilir.
Kullanımı çok da eski olmayan bu kelimenin Türkçe dili içerisindeki doğru yazılışı ise sıklıkla karıştırılmaktadır. TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı ''bilinçaltı'' olarak tanımlanmıştır. Ayrıca bilinçaltı kelimesi birleşik yazılması gereken bir kelime olarak da kabul edilmiştir.
Bilinç dışı kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Birleşik bir şekilde yazılması ise yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Doğru bir şekilde yazılışı ise "bilinç dışı" şeklinde olmalıdır.
Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir. Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
İnsanların yaşadığı duygular, deneyimler ve düşünülmeden yapılan eylemler bilinçaltı tarafından kaydedilir. Örneğin, bir şoförün otomatik olarak araba kullanması, bir ev hanımının yemek yapması veya bir yerden başka bir yere yürümek, bilinçaltının etkisi altında gerçekleşen otomatik davranışlardır.
Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Bilinç akışı de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.
Literatüre baktığımızda zaman zaman “bilinçdışı” kavramım kullanılırken zaman zaman “bilinçaltı” kavramının da kullanıldığını görürüz. Evet, Freud bu iki kavramı da kullanmıştır; ilk yazılarında bilinçaltı kavramını kullanırken daha sonraki yayınlarında bilinçdışı kavramını kullanmaya başlamıştır.
Bilinçaltının genel yaşı da yedidir. Bilinçaltı demiş olduğumuzda çocukluğa dair altı sekiz yaşa kadar bilinçaltının oluşturmuş olduğu kayıtlardaki çocukluk algılarımızın devamıdır.
Bilincin varlığını kabul eden Jung, insan ruhunu bilinç, kişisel bilinçdışı, kolektif bilinçdışı olmak üzere üç bölümden oluşan bir yapı olarak tanımlamıştır (Ukray, 2016: 17).
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle pıratik, piratik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı pratik şeklinde olmalıdır.
İngilizcenin klasik sözlüklerinden olan Oxford sözlüğüne göre bilinç, bir kişinin bir şey hakkındaki farkındalığı ya da algısı demektir. Cambridge sözlüğüne göre ise herhangi bir durumu anlama ve gerçekleştirme halinin kendisine bilinç denmektedir.
Bilinçaltı Neyi Sever? Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre bilinçaltı bilinçli bir zihin tarafından yönlendirilmekten hoşlanır. Bilinçaltı ile zihnin uyum içinde olması zihnin emirlere ve yönlendirmelere uymasını sağlayacaktır. Uyumu sağlamak için güven ortamını oluşturmak gerekir.
Bilinçaltı, bilinç hali dışında zihinsel durumların oluşması şeklinde tanımlanabilir. Bilinçaltı, genellikle kontrol dışında gelişen bir olgudur. Ancak kişiler istedikleri takdirde bilinçaltını yönlendirmeyi öğrenmektedir. Bilinçaltı, vücutta sinir sistemi ile beraber çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri