Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
HİKÂYENİN TANIMI! Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları okuyanlarda estetik duygu uyandıracak şekilde ele alındığı kısa sanatsal metinlere hikâye denir. HİKÂYELERİN ÖZELLİKLERİ 1. İnsan yaşamının belli bir bölümü ele alınır.
3. Ders verir
Merak uyandıran iyi hikayeler, dinleyicinin bilgi birikimini zenginleştirirken yaşanılanlardan ders çıkarmasını sağlıyor. Eğitimde hikayeleştirme, düşündürmesi, sorgulatması ve olaylar özelinde neden sonuç ilişkisi içinde bağlantı kurması yönüyle süreci sıradanlıktan kurtarıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Hikayeler, çocukların kelimeleri doğru bir şekilde kullanmalarını teşvik eder ve cümle yapılarını anlamalarına yardımcı olur. Aynı zamanda, hikaye dinlemek, çocukların anlama ve kavrama becerilerini güçlendirir. Hayal Gücünü Geliştirir: Hikaye anlatımı, çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirir.
Manzum hikâyeler genellikle bir çevre tasviriyle başlar, ardından o çevrede bulunan kişiler anlatılır. Daha sonra ise olay anlatılır. Amaç okuyucuya bu bölümde ders veya öğüt vermektir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Hikâyenin amaçları arasında, okuyucuyu düşündürmekten ziyade duygulandırmak veya heyecan duymasını sağlamak bulunur. Sırasıyla serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Olay hikâyeleri hariç diğerlerinde ise sıralama daha farklı olabilir veya bazı bölümler olmayabilir.
Polti ulaşabildiği sayıda masalı, klasik ve modern öyküyü inceleyip bir sınıflandırma yapıyor böyle bir sonuca ulaşıyor. Polti'ye göre dünyada sadece 36 çeşit öykü var. Gördüğümüz bütün filmler, okuduğumuz bütün romanlar, öyküler hep bu 36 öykünün tekrarı.
Bir hikayede yapı unsurları 7 tanedir. Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır.
b) Durum / kesit hikâyesi. Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir.
Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Öykü, düş ürünü ya da gerçek olan şeyleri düz yazı tekniğiyle kısa ve öz bri biçimde anlatma şeklidir. Roman gibi diğer yazı türlerine nazaran daha az kelime ve daha az kişi yer alır. Öyküde olayın geçtiği yer ve mekanlar sınırlıdır. Anlatım yoğunluk ile dolu ve özdür.
Çoğu zaman yazma tutkusuyla gelişen yazarlık, en temelde bir insanın düşünce ve duygularını yazıya dökme arzusunun sonucudur. Yazmak eyleminden gelen yazar kelimesi, herhangi bir şeyi yazıya döken, anlamı taşır.
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
1) OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur.
Özetle, hikaye yazım sürecinde olay örgüsü belirlenirken hedef kitle, konu seçimi, hikaye türü, karakterler ve anlatıcı bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu unsurlar, hikayenin başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılması için önemlidir.
Okul öncesi çocuklarda hikaye kitabı okuma alışkanlığı geliştirildiğinde zihinsel becerileri daha aktif hale gelir. Okuma ve yazma için hevesli olur. Okul ortamında kendini daha rahat ve sosyal hisseder. Özellikle hikaye kitaplarında yer alan olaylar, kahramanlar, maceralar empati duygusunu geliştirir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Hikaye genel olarak 6 tane unsurdan meydana gelen bir tür olmaktadır. Bu unsurlar kişiler, olay örgüsü, zaman, mekan, anlatıcı ve bir de hikayenin anlatıldığı bakış açısı olmaktadır. Kişiler unsuru hikaye de yer alan karakterlerin varlığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri