Bilinçaltı, beynin ve vücudun istemsiz olarak çalışan kısmıdır. Bu sistem, duyularımızla algıladığımız her şeyi kaydeder ve gerektiğinde kullanmak üzere bilince sunar.
Bilinçaltı Geleceği Bilir mi? Bilinçaltı bölümleri daima aktif durumdadır ve her daim kayıt yapmaya devam eder. Kendine özgü bir mantığı olan bu bölüm gerçek ile hayali, olumlu ve olumsuzu ya da geçmiş ile geleceği ayırt etme özelliğine sahip değildir.
Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır. Bilinçaltı ise yaratma, hayal etme, hafızanın saklanması, irade, özgüven veya aşık olma gibi insanların toplam davranışları içinde yüksek bir orana sahiptir.
Devamlı olarak karışık ve zor olan işleri sürdürmek ilk zamanlar bilinç tarafından yapılsa da bunu zaman içerisinde bilinçaltı devreye girer. Böylelikle zihin aynı olan hareketlerin yapılması için uğraşmaz. Bilinçaltının olumsuz durumları algılamaz: Bilinçaltı olumlu olmayan cümleleri var saymaz ve tersi gibi algılar.
Bilinçaltı öğrenilmiş davranışların refleks olarak tekrar edilmesinde de rol oynar. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bilinçaltını kontrol edebilmenin mümkün olduğunu söylüyor." Bilinçaltı aslında bizi bir kumanda gibi kontrol eder.
İlgili 45 soru bulundu
Bilinçaltı, beynimizin bilinç dışı çalışan parçasıdır ve çevreden gelen uyaranları kaydeder. Bilinç ise daha kısa vadeli ve akıl süreçleriyle doğrudan ilişkilidir. İnsanın toplam davranışında bilinç %5, bilinçaltı ise %95 oranında etkilidir.
Klinik Psikolog Kardelen Aydın “bilinçaltı yıkama” kavramının düşünüldüğü gibi bir temizlik olmadığını söyledi. Bilinçdışı kavramı rahme düştüğümüz an başlayıp yaşadığımız, şahit olduğumuz, maruz kaldığımız her detayın kaydedildiği yerdir. Bu da bilimsel olarak bilinçdışı temizliğini mümkün kılmamaktadır.
Bilinçaltının temizlenmesi, kişinin bilinçaltının daha derin katmanlarına ulaşmasını sağlar. Böylece, kişinin davranışlarının temel nedenleri, duygusal ve düşünsel süreçleri ve ilgili kalıplarının doğru şekilde anlaşılması ve değiştirilmesi mümkün olur.
Geçmiş temizleme terapisi, kişide zihinsel ve duygusal olarak olumsuz etkileri bulunan anıların bilinçaltından temizlendiği oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Fobiler, depresyon ve diğer birçok psikolojik problemin çözümünde bilinçaltı temizliği etkili olmaktadır.
Yaklaşık 40 dakika ile 60 dakika kadar sürer. Seansa başlanıldığında kişi ile 10-15 dakika arası hayatında yaşanılan olumsuzluklar, seansa katılma amacı, değiştirmek istediği konular konuşulur ve durum değerlendirilmesi yapılır.
Bilinçaltının ve bilincin kaynağı Ruh'tur. Bilinç, enerji olan Ruh'un fiziksele dönüşmüş kısmıdır. Bilinç ve bilinçaltındaki bilgiler atom altı seviyede enerji halinde Ruh ile devam ediyorlar.
1- Yüzleşme:
Bilinçaltı temizliği yöntemlerinin başında itiraf ve yüzleşme gelir. Psikiyatri ya da psikolog gözetiminde düzenlenen seanslarda, kişinin kendisine bile itiraf etmekte güçlük çektiği şeyler hakkında konuşulur. Kişinin geçmiş korkuları ve travmatik olaylar ile yüzleşmesi hedeflenir.
Ruh sağlığı alanında çalışan terapistler, Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikanalitik/Psikodinamik Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Gestalt Terapi, Varoluşçu Terapi gibi çeşitli terapi ekollerinde uzmanlaşmayı tercih edebilirler.
Özetle İslam'da bilinçdışı kavramı yoktur.
Bilinçaltınız sizinle konuşur mu? Evet, altıncı his ya da sezgileriniz ile. Bilinçaltından rehberlik veya yardım istediğinizde kendinizi bir şey yapmak zorunda hissedebilirsiniz. Cevabı rüyalarınızda görebilirsiniz.
Rüyalar kendi bilinçaltımızın bir yansımasıdır ve her gece göz kapaklarımızın ardında zihnimizin en tuhaf, en gizemli köşelerini gözler önüne sererler. Evet, her gece rüya görürüz! Hepsini kesinlikle hatırlamasak da insanlar aslında her gece ortalama olarak dört ila altı kez rüya görürler.
Dr. Armağan Samancı, "Eskinin muskacı ve üfürükçülerinin yerini psikiyatrist olmayan şifa simsarları almaya başladı" derken, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sibel Çakır ise, "Vatandaşlarımız bilinçaltı temizliği, nefes terapi gibi söylem ve bilim dışı yöntemlere itibar etmemeli” uyarısı yaptı.
Bilinçaltı, bilincimizin farkında olmadığı ama davranışlarımızın kontrol edilmesinde ve yönlendirilmesinde önemli rol oynayan bir mekanizmadır. Bilinçaltının en önemli özelliği ise bilincimizin farkına varmadığı olayları, sesleri ve resimleri kaydetmesidir.
Beyin uyku sırasında gün içinde aldığımız bilgileri işliyor ve uyandığımızda göstereceğimiz davranış kalıplarına hazırlık yapıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, uyku sırasında çalışmaya devam eden bilinçaltı, 'karar alma' mekanizmamızı hızlandırıyor. Uyku sırasında beyin, o gün yaşadığımız anlara şekil veriyor.
Anne karnından itibaren bilinçaltımız depolamaya başlar ve 0-7 yaş arası %70'imizi oluşturur. Psikolojide hipnozu yaparken cevap veren zihin tüm hatıraları sakladığı için bilinçaltı zihindir.
Bilinçaltının genel yaşı da yedidir. Bilinçaltı demiş olduğumuzda çocukluğa dair altı sekiz yaşa kadar bilinçaltının oluşturmuş olduğu kayıtlardaki çocukluk algılarımızın devamıdır.
Literatüre baktığımızda zaman zaman “bilinçdışı” kavramım kullanılırken zaman zaman “bilinçaltı” kavramının da kullanıldığını görürüz. Evet, Freud bu iki kavramı da kullanmıştır; ilk yazılarında bilinçaltı kavramını kullanırken daha sonraki yayınlarında bilinçdışı kavramını kullanmaya başlamıştır.
Bilinçaltı zihin uyum içinde olduğu bilinçli zihin tarafından yönlendirilmeyi sever.
Theta Healing Bilinçaltı Temizleme Tekniğinde de kullanılmaktadır. Bedenimiz bizim sahip olduğumuz olumlu ve olumsuz tüm duyguları kaslarımızda saklamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri